Читај ми!

Откуд мини-плантажа кивија у Књажевцу

У дворишту Милисављевића у Књажевцу добро је родио киви. Пре пет година посађена је једна садница, а сада прекрива читаво двориште. За десетак дана, кад почне берба, биће око 150 килограма тог воћа.

Многобројни плодови кивија у дворишту Најдана Милисављевића привлаче пажњу свих који ових дана пролазе поред његове куће. Иако је воћна врста топлијих крајева Најдан каже да киви добро подноси наше услове и да га није тешко гајити.

„Не прска се, тражи доста воде да се полива преко лета, јер чим му мало недостаје вода он увене. Тражи пуно воде, зато не би могао да га посадиш на неком брду где нема воде. Може, рецимо, ту поред реке“, објашњава Најдан Милисављевић из Књажевца.

Пет женских и једна мушка биљка која служи као опрашивач чине малу заједницу кивија у дворишту. Плодови у октобру полако сазревају, још су тврди и биће спремни за бербу тек за десетак дана.

„Треба му једно месец дана после бербе да сазри, да одстоји, а крајем новембра и у децембру већ може да се користи за јело“, каже Ружица Милисављевић.

Најдан успешно производи и саднице кивија калемљењем, тако да му је део дворишта резервисан и за мали расадник.

Од плодова кивија са своје мале плантаже у дворишту Милисављевићи праве слатко и сокове, док вишак поделе родбини и пријатељима.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 25. окт 2020, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

Moma Kapor

Sto je Moma Kapor u svom dvoristu imao kivi. Prste da polizes.
Pa jeste vi ste i pravili emisiju o tome dogadjaju. D nije propao.

(недеља, 25. окт 2020, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Mašala

Posle 30 godina uzgoja i dobrog uroda saznali da postoje muske i zenske sadnice. Bravo.

(недеља, 25. окт 2020, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Xz

Odusevljen, ovo cu i ja zasaditi

(недеља, 25. окт 2020, 14:38) - Злаја [нерегистровани]

КИВИ У БЕОГРАДУ

Три деценије гајим киви на локацији Трешња (између Авале и Парцана). Од 5 садница донетих пре 30 година из Приморја остале су 3, једна родна и 2 неродне /мушке - сада сам сазнао). Прошлих година сам имао преко 100 кг плодова. Ове године је одлично цветао (има прелеп цвет) али су га дивље пчеле и неке бубе уништиле, остало је само пар плодова. Не захтева никакву негу и сваки његов плод је "дар од Бога". Сачувам га до марта. Приметио сам да га има у околини Београда, тражи сеновите стране и влажно тло. Ја га не заливам и не ђубрим. Нисам га ни орезивао сме у нужди. Пар пута сам у расадницима купио саднице али се нису одржале. Поручујем: "гајите киви" - не прска се и прави је органски производ.
Поздрав свим љубитељима природе!