Читај ми!

Шта се све може видети у подводним пећинама које су Маје обожавале

Мартин Броен одлучио је да забележи лепоте дубина у подводним пећинама у водама Мексика. Тако се нашао у магичном систему пећина који је формиран још током леденог доба, и каже да је реч о јединственом искуству.

Током истраживања кроз најдужу мрежу пећина на свету, ронилац је пливао кроз огромне провалије, између сталактита који вире са ниског плафона од стена. 

Мартин Броен (50) из Њујорка снимио је фантастичне фотографије истражујући систем од 60 различитих пећина које су старе милионима година и налазе се између Плаје дел Кармен и Тулума.

У неким деловима овог подводног пејзажа, могу се наћи чак и кости и фосили људи и изумрлих животиња, попут мамута. 

Маје су иначе ове пећине називале светим бунарима и неретко су их користили за ритуале жртвовања.

„Много година покушавам да ухватим лепоту подводних пећинских система. Оне рониоцима могу понудити јединствено и надреално искуство које је слично истраживању свемира или путовању у прошлост", рекао је Броен. 

Посебан ефекат чине предели у које продиру зраци сунчеве светлости и делови са зеленим одсјајем због присуства богате флоре. Вода је, иначе, кристално чиста. 

О снимању задивљујућих призора Боен каже:„Док сликате, задржавате дах, пазите да нешто важно не пропустите, контролишете своју опрему за роњење, и наравно, пазите да не оштетите нешто од те лепоте…"