Читај ми!

Новозеланђанин воли да живи у Србији, али не може да се навикне на јавашлук и смеће

Новозеланђанин Ендрју Харе, који са супругом скоро деценију живи у Лесковцу, и има српско држављанство, обожава нашу земљу, своје комшије, суграђане. Међутим, смета му загађена животна средина. Зато је Ендрју одлучио да узме ствар у своје руке.

Са супругом Весном Ендрју Харе са Новог Зеланда дошао је у Лесковац. Већ 10 година живи у Србији. Навикао се на људе, на непосредан и отворен однос, ужива у храни једноставном животу. Али никако не може да се навикне на јавашлук, лош однос према животној средини, отпаду у дворишту зграде где се играју деца. Због тога Ендрју свакодневно сам чисти околину док га комшије само гледају.

„Мислим да радим добру ствар због чисте околине. Не могу да гледам како се деца играју, а поред њих ђубре. Пре 20, 30 година и на Новом Зеланду је било слично. Али уложено је много новца и људи су схватили значај чисте животне средине. И овде свако треба да очисти испред свог дворишта. Ја волим ову земљу она је сада мој дом и не планирам да идем одавде и даћу све од себе да се деце не играју у ђубрету“, одлучан је Ендрју.

Ендрју са супругом често иде у Београд, али воли мање средине па му Лесковац у потпуности одговара. Истиче да би град био много лепши и сређенији када би сви његови становници више водили рачуна о његовом изгледу.

„Све је прелепо и ја и супруг смо презадовољни само бринемо за дечицу да то буде њима згодно да се играју у паркићу, љуљашкица нека да се дода и да се очисти ђубре“, каже Весна Жижић.

„Па се стално шалимо она половина која је са Новог Зеланда је највероватније проговорила и одлучила да он узме ствар у своје руке односно колица, лопате, рукавице и да очисти овај простор између ове три зграде“, додаје Весна Ђорђевић.

И док се комшије питају ко је одговоран за изглед дворишта у којем живе, да ли инвеститор који је градио цео блок или агенција задужена за одржавање хигијене, Ендрју наставља свакодневно да чисти.

Даје сопствени пример на кога би требало многи да се угледају. Лесковчани би од свог суграђанина са Новог Зеланда, који Лесковац воли као да је овде рођен, могли много тога да науче.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(петак, 07. мај 2021, 18:34) - BG [нерегистровани]

Za pohvalu

Ajmo komunalna, inspekcija gradjevinska,direkcija i ministarstvo da se provere gradjevinske dozvole i upotrebne po kojima kompleksi nisu uredjeni a na papiru sve deluks...

(петак, 07. мај 2021, 17:07) - anonymous [нерегистровани]

Bravo momak,cestitam

Ziva istina,
Sramota je kako se mali broj bitangi ponasa prema nasoj zivotnoj sredini i sve nas zagadjuje.Protiv njih se niko iz opozicije i takozvanih zelenih ne buni...Oni samo zele da sabotiraju sve sto je radno,vredno i ekonomicno pa cak i po ekoloskim standardima kao projekat Jadar.Ogroman broj onih cije je zemljiste exproprisano po 1000+ evra po aru je prezadovoljno.

(петак, 07. мај 2021, 16:02) - Bojsa [нерегистровани]

Gradjanin za Sebe radi

Koliko sam puta rekao svakom sugradjaninu ovde u Srbiji, kad god se zale na drzavu, grad ili opstinu, a sta si ti licno uradio za svoju zgradu, dvoriste i park? Kada bi svi pazili na ono sto svakodnevno koriste, a to nekako smatraju nicijim ili svacijim, onda ne bi ni bilo razloga da se hvatamo za izgovore na gradsko zelenilo, smece itd. Uostalom, ko je to isprljao nego njegovi sugradjani iz njegovih zgrada okolo, pa ga belo gledaju kako cisti za njima!

(петак, 07. мај 2021, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

da

svaka mu cast,a vi ostali prestanite da gledate i pocnite da radite sa njim.

(петак, 07. мај 2021, 13:42) - anonymous Lala [нерегистровани]

Ta idi,

Svaka čast tom Novo Zelandjaninu ima se od njega šta naučiti ali kako objasniti stanovništvu da kontejnere za smeće treba i koristiti kad mnoge to ne interesuje .

(петак, 07. мај 2021, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Cuj

Nije ajmo da mu se pomogne, nego ajmo da sami sebi pomognemo.

(петак, 07. мај 2021, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Бламажа

Имам трансфер блама!

(петак, 07. мај 2021, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Red je bio

Drago mi je da je i javni portal počeo da posvećuje pažnju ekologiji i da kroz ovakve reportaže skreće ljudima pažnju da baš i nije lepo bacati djubre gde stignu.
Dobrim delom ima krivice i nadležnih preduzeća, ali i svest nacije po pitanju djubreta je na jako, jako niskom nivou.

(петак, 07. мај 2021, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Ljudima za opomenu

Nekada je svaki kutak u Srbiji bio čist, ali sad su neke nevaspitane generacije koje se zaklanjaju iza nekih prava navikle da zive u brlogu i u đubrištu,pa im ne smeta. Čak i smeće bacaju sa terasa i prozora.

(петак, 07. мај 2021, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Higiena

Bravo