Читај ми!

У Кини забранили рођенданске прославе због штедње

Кинеска покрајина Фунинг забранила је рођенданске прославе и увела рестрикције на венчања и сахране након апела централних власти које су позвале грађане да буду штедљивији.

Нова правила ступиће на снагу током месеца, а њима се забрањује организовање прослава за рођендане, добијање посла, унапређења и кућних дочека. 

За сада ће мере важити само за чланове комунистичке партије, јавне службенике и локалне функционере, али се очекује да ће служити као пример и за друге грађане.

Осим тога, уведена је и забрана на новчане поклоне за венчања и сахране, који не могу да премашују 200 јуана (25 евра), пише Би-Би-Си. Таква пракса је стари кинески обичај, али се такође користи и за подмићивање утицајних људи.

Према новим правилима, јавни службеници ће морати унапред да најаве централним властима детаље свадбених прослава, да покажу списак гостију и укупне трошкове. Према правилима, број гостију не може да буде већи од 200.

Такође, уколико се прослава прави у ресторану, за храну по госту не сме да буде потрошено више од 50 јуана (6,4 евра), односно 300 јуана (38 евра) по столу уколико се ради о кућној свечаности.

Број возила у свадбеним поворкама не сме да премашује 10.

Последњих неколико година кинеске централне власти апелују на грађане да избегавају екстраваганцију и организују једноставне свадбене прославе.

У оквиру антикорупцијских мера, 2015. године члановима Комунистичке партије забрањена је екстраванција у јелу и пићу, да се учлањују у голф и друге приватне клубове.

Што се сахрана тиче, правила налажу да не могу да буду дуже од 3 дана, а детаљи о програму сахране морају да се дају надлежнима у року од 10 дана од одржавања.

број коментара 0 Пошаљи коментар