Читај ми!

Да ли је Путин шпијунирао Роналда Регана?

Фотографија која голица машту сваког заљубљеника у добре шпијунске мистерије поново се појавила на интернету. На њој се наводно види млади Владимир Путин како шпијунира Роналда Регана пре више од 30 година.

У ишчекивању првог сусрета Џоа Бајдена и Владимира Путина, Пит Соуза, фотограф америчких председника Роналда Регана и Барака Обаме, поделио је на Инстаграму фотографију коју је направио пре скоро 33 године са веома занимљивом пропратном причом.

„Фотографисао сам председника Регана током његове посете Москви 1988. године. Михаил Горбачов повео га је да посети Црвени трг где су групе 'туриста' (КГБ агената?) биле позициониране. Обратите пажњу на човека са леве стране који има фото-апарат око врата“, почео је Соуза опис фотографије.

Пет година касније Соуза је објавио књигу Unguarded Moments, у којој су се нашле фотографије снимљене током ангажмана у Регановој администрацији.

Деценију након објављивања, примио је писмо у којем је упитан да ли је знао да је на фотографији Регана на Црвеном тргу (на 145. страни књиге) снимио Владимира Путина.

Соуза је одмах позвао Реганову бибиотеку и администрацију Џорџа Буша Млађег, али нико дефинитивно није могао да потврди да се на фотографији налази Путин, који је у то време био агент КГБ-а, званично стациониран у Источној Немачкој.

Велика грешка

Бела кућа је 2009. године поново ангажовала Соузу као званичног фотографа Барака Обаме. Неколико дана пре инаугурације, Соуза је дао интервју за Ен-Пи-Ар.

Причао је о томе како важност председничких фотографија може да се промени током година. „Чим видите фотогафију, помислите: О, боже, заиста је он (Путин)“, рекао је током интервјуа.

„Велика грешка. Никада није требало да кажем тако нешто, јер то заправо никада није било потврђено“, истиче сада Соуза.

Кремљ, изгледа, такође слуша Ен-Пи-Ар јер је врло брзо стигао званични деманти да је реч о Путину.

Друга шанса, али овај пут је заиста био Путин

Месец дана након интервјуа, Соуза каже, у поштанско сандуче стигла му је разгледница. На њој се налазила фотографија са Црвеног трга. Човек са фото-апаратом заокружен је био црвеним фломастером, а неко је написао „шпијун“ са стрелицом упереном према њему.

Соуза је предао разгледницу тајној служби, али ништа се даље није десило.

Исте године, почетком лета, председник Обама отпутовао је у Русију да се састане са Путином. Ниједан руски званичник није рекао ни реч Соузи.

„Успео сам да направим другу фотографију, на којој могу дефинитивно да потврдим да се налази Владимир Путин“, завршио је Соуза занимљиву причу о фотографији коју је поделио на Инстаграму.  

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. јун 2021, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

Dr

Po obliku nosa se može zaključiti da definitivno nije reč o Putinu, osim ako gospodin Putin nije malo estetski korigovao isti.

(четвртак, 17. јун 2021, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

Без наслова

Чак је и човек који је усликао ту слику признао да никада није утврђено да ли је Путин на слици?

"...I never should have said that, because in fact it had never been verified.⁣⁣.."

(четвртак, 17. јун 2021, 12:47) - Мишел [нерегистровани]

Да, велика грешка.

Путин је овај што се рукује са Реганом.

(четвртак, 17. јун 2021, 12:36) - Dule [нерегистровани]

Fotka

Majko mila koja opsednutost s Putinom. Na fotografiji definitivno nije Putin.