Читај ми!

Тунели Шарганске осмице реконструисани први пут од када отворена пре 100 година

После две и по године радова – завршена је обнова свих тунела на Шарганској осмици. Посао вредан 120 милиона динара рађен је по фазама и без дана застоја у саобраћању Ћире, једног од најзанимљивијих музејско-туристичких атракција у Европи.

Од Мокре Горе до Шарган Витаса, кроз живописне пределе и уз градитељско ремек-дело савладану висинску разлику од 300 метара, Шарганска осмица протеже се преко 5 мостова и кроз 20, од ове сезоне реконструисаних, тунела
Како двадесетих година прошлог века, када је током градње килограм ископаног камена, краљ Александар плаћао грамом злата, тако и данас, најзахтевнији су били радови на 1.667 метара дугачком, и у Србији једином тунелу са вратима.

„Било је јако захтевно направити бушотине или ти дренажу која би одвукла толику количину воде, да се не би појављивале леденице и најзахтевније је било направити од бетона, који није тада био армиран, армирани бетон и омалтерисати целу унутрашњост тунела“, објашњава Небојша Младеновић, главни координатор МТК „Шарганска осмица“.

Осим уређења унутрашњости, овом реконструкцијом, првом после готово једног века од изградње, обезбеђена је и статичка стабилизација тунела, по тврдњама стручњака, за наредних 30 година.

Од тунела до тунела, 15,5 километара дугачком пругом уског колосека, са које се због специфичног терена и одрона, током редовног одржавања, годишње уклони више од 1.000 кубика камена, све је допрeмано специјалном дрезином.

„Ова дрезина је стара преко 60 година. Преправљана је са нормалног колосека за ову пругу. Она је пришла сваком тунелу и одрадила је посао за десeт, без кварова“, истиче Радован Панић, шеф пружне деонице.

По устаљеном реду вожње, два, по потреби и три пута дневно, ове сезоне, Шарганска осмица, у новом руху чека госте – десетине хиљада домаћих и страних заљубљеника најатрактивније музејско- туристичко железнице у Европи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 22. јун 2021, 10:21) - gedža [нерегистровани]

Čstitke od srca ...

Iskrene čestitke stvarno. Čestitke svima uključenim u ovaj predivan projekat. Produživši statičku stabilnost celog sistema za 30 godina, postavljena je osnova da se i dalje proširuje turistička ponuda i tako obezbedi prexivno iskustvo, ai ekonomska nezavisnost za održavanne Šarganske 8-ce.
Bravo za sve uključene.