Читај ми!

Вест да је Јужноафриканка родила 10 беба лажна

Прича Јужноафриканке која је обишла цео свет, а у којој се тврди да је 8. јуна родила 10 беба, према званичном саопштењу истражних органа, је лажна, преноси Би-Би-Си. Наводна породиља је задржана на психијатријској клиници због лажне приче и под надзором је лекара.

Тридесетседмогодишња Госиаме Тамара Ситоле, из провинције Гаутенг недалеко од Јоханесбурга, постала је светска сензација због наводно рекордног броја од десет рођених беба.

Испоставило се да ниједна болница у провинцији Гаутенг нема евиденцију да је нека жена родила десет беба, а на крају су медицински тестови обављени у оквиру званичне истраге утврдили да Ситоле недавно чак није ни била трудна.

Наводна породиља је задржана на психијатријској клиници ради даљег посматрања, мада истражни органи не наводе шта је био разлог за ову измишљену причу.

Објављено је и да ће правне мере бити предузете против главног уредника Преторија њуза, Пијета Рампедија који је први објавио ову вест. Како се наводи, Рампеди је посећивао исту цркву као и Ситола и њен партнер Тебо Тсотетси. У мају их је интервјуисао и они су му рекли да очекују осморке, када је и настала фотографија на којој се види трудна Ситоле.

Преторија њуз је 8. јуна објавила вест, наводећи Тсотетсија као извор, да је Ситола родила 10 беба. Тсотетси је касније рекао да је ту информацију добио од Ситоле у смс поруци, а да није смео да иде у болницу због мера везаних за пандемију коронавируса.

Уредник Рампеди се ослонио на ову поруку и објавио је вест, без да је добио потврду из болнице. Потом је и локални градоначелник потврдио ову причу и вест су пренели сви светски медији. Испоставило се да ни локални политичар није имао других извора, нити је ико видео бебе.

Како се прича проширила и друштвеним мрежама, почеле су да пристижу донације за Ситоле, њеног партнера Тебоа Тсотетсија и њихових десет беба.

Међутим, убрзо су се појавиле сумње у погледу аутентичности ове вести, јер ниједна званична институција није могла да потврди рођење, нити су се у јавности појавиле фотографије или видео-снимци новорођених беба.

Неколико дана касније, Тсотетси је пријавио Ситолин нестанак и тражио од људи добре воље да не шаљу прилоге, а Преторија њуз је пренео да га пак она оптужује како жели да оствари финансијску корист помоћу беба.

На крају су социјални радници успели да открију где се Ситоли налази, после чега је примљена у болницу где је задржана ради посматрања.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јун 2021, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

Hm..hm..

Kada bi politicari isli u bolnicu zbog lazi ,
Koliko bi trebalo bolnica u svetu?

(четвртак, 24. јун 2021, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Krilate su slatke lazi....???

Istina je osudjena...
Lancima i okovima..
A laz je bogato nagradjena...
Dobila je laka krila...
Pitamo se jos i danas..
Nakon milion miliona godina...
Dokle smo dosli..?

(четвртак, 24. јун 2021, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

I koliko takvih laznih vijesti svakodnevno ode u svijet? Od ovih bizarnih za rubruku 'magazin' pa do onih sa tezim politickim, ekonomskim, ratnim... posljedicama.