Читај ми!

Они су прави шампиони, упркос инвалидитету трче маратоне и штафете

Много може да се научи од особа које не само да превазилазе препреке, него их оне чине јачим и бољим. Заиста посебни гости били су у Јутарњем програму РТС-а – Искра Миленковић, која иако не види пут, сваку трку завршава, слабовиди маратонац Александар Андрејић и Слободан Јотић, којег чак ни мултипла склероза не спречава да учествује на маратону.

„Специфична трка која је спојила Сарајево. Одлично смо примљени. Кренули смо на пут са тимом Грифин – Алексом и Данилом, који болују од церебралне парализе. Они су истрчали маратон, а ми овде у студију смо учествовали у штафети на челу са Искром“, каже Слободан Јотић, маратонац са мултиплом склерозом.

На крају су, као сви победници, сви заједно прошли кроз циљ.

„Дочекани смо сјајно. Иначе, особе са инвалидитетом изазову велику пажњу на свакој трци на којој се појаве“, додао је Јотић.

Шеснаестогодишња Искра Миленковић каже да је трчањем почела да се бави још 2018. године. Мотив јој је било стицање кондиције, јер је похађала паралелно две школе и свирала клавир што је све изискивало пуно седења.

„Те године је Тим за изазове извео 80 особа са инвалидитетом на Београдски маратон, а ја сам истрчала трку задовољства од 5 километара. Од тада до данас сам истрчала 15 полумаратона“, истиче Искра.

Њен ментор и тренер је слабовиди маратонац Александар Андрејић објашњава да у почетку није било лако координирати и ускладити кретање две особе и истовремено имати функцију нечијих очију.

„Трудили смо се. Радили. Падали. Устајали. Докле смо стигли најбоље илуструје то да је Искра пре месец дана истрчала две планинске трке, од 12 и 8 километара. Мислим да тако нешто нико на свету није извео. На крају је рекла: Какво задовољство. Некада је онај асфалт тако досадан“, наводи Андрејић.

Искрин пример показује колико уз уложени рад и енергију може да се постигне.

Слободан Јотић каже и да особе са инвалидитетом добијају све више подршке од друштва.

„Пионири у тој подршци су људи из Београдског маратона. Кренуло је стидљиво. Особе са инвалидитетом су се устручавале да учествују и таквим манифестацијама, али сада из године у годину има све више и више учесника“, објашњава Јотић, додајући да у Србији има 700.000 људи са инвалидитетом. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 23. јул 2021, 13:11) - Jasmina [нерегистровани]

Pozdrav za Iskru i njenog tatu

2019. sam na Adi trčala trku oko jezera. Tada sam upoznala Iskru i njenog tatu, koji je trčao trku zajedno sa njom. Trčali smo zajedno ceo krug i malo je reći da su me zadivili i oduševili.
Sve najbolje Iskri i njenoj porodici želim.
Pozdrav
Jasmina