Читај ми!

Исланд у августу добија Музеј Евросонга, одмах поред Ја-Ја динг донг бар

Музеј посвећен највећем светском музичком такмичењу на Исланду биће отворен у августу. Идеја да се „Песми Евровизије“ на овај начин укаже част потекла је након великог успеха филма „Песма Евровизије: Прича ватрене саге“ па дилеме око локације није било – музеј је у Хусавику.

Оснивач и директор Музеја истраживања у Хусавику, Орлигур Хнефил Орлигсон, на идеју о музеју који би био посвећен „Евросонгу“ дошао је након што је видео како је на људе утицао Нетфликсов филм, Песма Евровизије: Прича ватрене саге.

Филм Вила Фарела већ годину и по привлачи бројне посетиоце у мали град на Исланду, а Орлигур се нада да ће отварањем још једног места које ће походити туристи успети да удахне живот заједници која је пропатила доста током пандемије коронавируса.

„После објављивања филма, тим који стоји иза Музеја истраживања и ја почели смо да тражимо начине како да искористимо ову невероватну прилику за ревитализацију града и његовог туризма након огромног застоја изазваног пандемијом“, наводи Орлигур.

Према његовим речима, тим је од тада почео да сарађује са РУВ-ом – исландским јавним сервисом, чланом ЕБУ, као и са званичним тамошњим клубом обожавалаца „Евросонга“, како би у Хусавику био основан привремени музеј посвећен популарном музичком такмичењу.

„Такође, састали смо се са представницима музеја посвећеном групи АББА у Стокхолму и од јула 2020. године смо у контакту са Европском унијом емитера која је показала интересовање да помогне да се пројекат оствари“, објашњава Орлигур.

Смештен поред „Ја-Ја динг донг бара“ (кафе је назван по хит нумери из филма) музеј ће нудити и караоке.

Филм неће бити у фокусу поставке музеја. Биће изложена историја самог „Евросонга“, као и исландског квалификационог такмичења за националног представника на „Песми Евровизије“, фестивала „Сонгкепнин“.

број коментара 0 Пошаљи коментар