Читај ми!

Танго може да плеше свако и било када

Инструктори у овој плесној школи живе танго и уче друге како да им живот буде игра. Тврде да танго може да плеше свако, па чак и они који верују да немају никакав осећај за ритам. Толико су предани послу, да су одвојили бесплатне термине у својој плесној школи за средњошколце.

Нема грешака у тангу. Не, као у животу. Једноставан је и то је оно што танго чини тако великим, рекао је Ал Пачино у чувеном филму Мирис жене. Средњошколци у Београду већ осам година имају прилику да танго плешу бесплатно.

„Емоција у тангу је нешто јако лепо и нешто што ме привлачи. Та нека повезаност у загрљају. Почињем да схватам танго на неком мало вишем нивоу. Не више као корак, него и кроз музику и то ми постаје све лепше и лепше“, наглашава Никола Миладиновић, полазник школе танга.

Често се може чути да је танго страст која се плеше. Његов ритам је исцепкан и динамичан, препун снажних емоција. Поред основне приче о односу између мушкарца и жене у свом најсавршенијем облику говори и о животу и смрти.

„Танго може да нас научи животу. Ми често кажемо да је танго парадигма живота због тога што обједињује различите аспекте човековог живота, односа према самом себи. Он нас учи да више осећамо своје тело кроз покрет, кроз рађање неких ствари, да пробудимо у себи неку креацију“, објашњава Борис Ђуричић, инструктор танга.

Иако је плес импровизације, танго има једно правило – мушкарац води, жена прати.

„Било је предрасуда, да кажем, да то није баш толико мужевно, да је то више за девојке. Међутим, буквално од првог часа сам се заљубио у танго, тако да су све те предрасуде превазиђене одмах“, додаје Никола Миладиновић.

Једном танго – увек танго. Барем тако кажу они који га плешу.

„Било ко ко је икада пробао танго и ко се мало дуже опустио, јер је ово на неки начин вештина коју када једанпут човек научи, а није потребно много, свега неколико месеци, до краја свог живота може да плеше, чак и у шездесетим, седамдесетим, без икаквих проблема. Тако, да ко остаје? Особа која је пробала да плеше танго“, тврди Алекса Ефремовски, инструктор танга.

Некада су радили бесплатно у основним школама и учили прваке да плешу танго. Сада су часови бесплатни за средњошколце.

„Заиста ме је одушевила атмосфера. Не знам да ли је то до плеса и корака, или је до људи овде, али знам да сам сваки пут кад се вратим кући срећна“, признаје Тамара Стојановић, полазница курса.

„Очекивала сам да ће бити једно веома занимљиво искуство зато што сам имала ту неку љубав према тангу и пре него што сам почела да плешем. Међутим, када сам дошла овде, схватила сам да је танго много више од плеса“, наводи Невена Туфегџић.

Ако мислите да имате две леве ноге, професионалци ће вам рећи да грешите. Танго може плесати свако, и било када, без обзира на године. Због осећаја повезаности који овај плес производи може се рећи да плесни пар одликују две главе, четири ноге и једно срце, па се плесни пар често и заљуби.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 03. авг 2021, 06:19) - anonymous [нерегистровани]

odlican je za balans tela

Na zalost ne igram tango, a obozavam ga od malena. Zivim na zapadu i moj tajci instruktor drzi i casove tanga i nastupa u tom plesu. On kaze da su tajci i tango veoma slicni, i stvarno je tako, pokreti su im donekle na istom principu. Zbog povrede nisam vise ni za tajci, a jos teze za tango, ali svima preporucujem i jedno i drugo, otkricete nesto sasvim novo i interesantno i za vas duh i za vase telo.