Читај ми!

Уклањање степеница ка небу на Хавајима ће коштати више од милион долара

Степенице Хаику – чувена и већ деценијама забрањена туристичка атракција на врху планинског гребена на Хавајима ускоро би могле бити демонтиране према плану који је одобрио градоначелник Хонолулуа, и тако окончати вишедеценијску борбу око ове стазе на Оахуу.

Степениште које популано називају и „Степенице ка небу“, успиње се на више од 850 метара надморске висине преко гребена планина Коолау. Путовање небу под облаке преко 3.922 степника популарно је међу љубитељима авантура и туристима, иако је званично затворено за јавност још од 1987. године.

По речима градоначелника Хонолулуа, Рика Блангиардија, „неумесно“ је имати популарну туристичку дестинацију која пролази кроз приватно власништво, преноси Хаф пост наводе Хонолулу цивил бита

„Разумемо интерес одређених заједица да се степенице сачувају, али не можемо да занемаримо проблеме као што су нарушавање приватног поседа, могућности повређивања и укупна јавна безбедност“, наглашава градоначелник.

Градско веће Хонолулуа једногласно је прошле недеље усвојило решење о уклањању степеница. Градоначелник се слажио са градским већем и намерава да настави са скупим процесом уклањања. Локални званичници су већ издвојили око милион долара за овај посао.

Град је потрошио око милион долара средстава пореских обвезника за преуређење степеница и стотине хиљада долара такси за безбедност, како преноси Хонолулу цивил бит. Степеницама сада управља Одељење за паркове и рекреацију у Хонолулуу.

Заговорници очувања степеница рекли су да су их ове вести обесхрабриле. Вернон Ансдел, председник удружења грађана „Пријатељи Хаику степеница“, наводи да они неће одустати од борбе да се степенице сачувају.

Америчка морнарица је изградила ове степенице 1942. године како би поставили радио станицу за пренос сигнала до бродова који су пловили широм Пацифика.

Када је педесетих година прошлог века морнаричка база угашена, америчка обалска стража је ту локацију користила за станицу навигационог система Омега. Средином педесетих, дрвене степенице су замењене металним, а популарност међу туристима су стекле седамдесетих година прошлог века.

Обалска стража затворила је приступ степеницама 1987. године због све чешћих вандалских испада и велике количине смећа која је остајала за посетиоцима, али чак ни претње новчаним казнама од 1.000 долара нису спречиле предузимљиве планинаре да се упусте у овај подухват.

Град Хонолулу је 2003. године из буџета издвојио 875.000 долара да се поправе степенице и поново отворе за посетиоце, али пошто до њих није било јавно доступног прилаза, власници имања су се жалили због велике количине смећа и упада на њихова имања, тако да до поновног отварања никада није дошло. Само током десет дана марта процесуиране су 93 особе које су покушале да пређу ову стазу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. сеп 2021, 01:37) - anonymous [нерегистровани]

Kada uklone stepenice

vlasnici će da naprave žičaru i restoran na vrhu, da bi naplaćivali.