Читај ми!

Пиротски качкаваљ некад је био на краљевским и председничким трпезама, а сад је стигао и у књиге

Без старопланинских стада оваца не би било ни чувеног пиротског качкаваља, који је радо виђен и на краљевским и председничким трпезама. Однедавно је и тема књиге једног пиротског историчара.

Прича о пиротском качкаваљу траје вековима, али је сада први пут записана. То је прича о сиру за који су Пироћанци рецепт добили од Црновунаца, номадских сточара из Грчке. Поједини подаци изнети у књизи Пиротски качкаваљ – прича о најпознатијем српском сиру били су непознати јавности, а аутор је потврдио да су бројне легенде о качкаваљу засноване на истинитим догађајима.

„Нарочито прича о томе да је пиротски качкаваљ доспевао и до америчког тржишта, да је чак био на трпези америчких председника, да је био на краљевској трпези српских владара крајем 19. и почетком 20. века, као један врхунски деликатес“, каже историчар Давор Лазаревић.

Између два светска рата извоз качкаваља био је вредан 15 милиона долара, а на Старој планини било је 350.000 оваца. Тада је качкаваљ израђиван на бачијама.

„Након '45. године то се трансформише у индустријску производњу, пошто се отварају индустријске млекаре и ту се технолошки процес на неки начин мења“, објашњава Лазаревић.

Производња пиротског качкаваља данас је симболична. Зато је књига о најбољем српском сиру изазов за будућа поколења.

„Давор је учинио један ванредан напор да спозна и да прикупи све оно што јесте традиција и све оно што је записано у претходном периоду о производњи овог дивног сира, по многим особинама вероватно најквалитетнијег сира са ових простора“, истакао је Радослав Пејчић, професор прехрамбене технологије.

Традиција производње пиротског качкаваља може да се чува и писаном речју. Ипак, најбољи начин је свакодневна припрема по старом рецепту, ручно у корпи од лесковог прућа.  

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 24. сеп 2021, 09:18) - Sasa Petrovic [нерегистровани]

Sir bez kompromisa

Svaka cast autoru jer ovo je pravi nacin podsetiti sta je pravi kackavalj iz Pirota.
Ali ne sme se nikako dizvoliti da se urusi ime ,,kralja sireva,, Pirotskog kackavalja zbog zelje pojedinaca za brzom zaradom.

(петак, 24. сеп 2021, 09:17) - Sasa Petrovic [нерегистровани]

Sir bez kompromisa

Svaka cast autoru jer ovo je pravi nacin podsetiti sta je pravi kackavalj iz Pirota.
Ali ne sme se nikako dizvoliti da se urusi ime ,,kralja sireva,, Pirotskog kackavalja zbog zelje pojedinaca za brzom zaradom.

(четвртак, 23. сеп 2021, 13:05) - М. Костић [нерегистровани]

Било некад

Можда је некад и био за царску трпезу али овај данашњи не може да издржи ни недељу дана (у фрижидеру) а да се не убуђа.