Читај ми!

Гробље јапанских бродова из Другог светског рата васкрсло са морског дна код Иво Џиме

Двадесетак бродова потопљених током и после битке за Иво Џиму, једног од најкрвавијих окршаја на пацифичком фронту у Другом светском рату, издигнуто је са океанског дна услед јаке сеизмичке активности код једног од најопаснијих јапанских вулкана – планине Сурибачи.

Фотографије и снимци које су пренели јапански медији показују остатке олупина 24 јапанска транспортна брода која су амерички маринци заробили током и након битке.

Бродови су померени на западну обалу Иво Џиме како би се од њих направило импровизовано пристаниште, пошто острво у то време није имало луку.

Најновија сеизмичка активност забележена посебно око западног дела острва издигла је морско дно, а са њим и олупине јапанских бродова.

Јапански бродови су искоришћени као лукобран и заштита за друге бродове који су истоваривали војнике и опрему.

Америчка војска освојила је Иво Џиму крајем марта 1945. године после више од месец дана дуге борбе, а циљ је био да се на острву успостави база која би служила као одскочна даска за инвазију на главна јапанска острва.

Планина Сурибачи на острву је заправо активни вулкан, а Иво Џима је због тога прозвана и „острво сумпора“. Најсвежија ерупција десила се 1982. године, али вулкан редовно из бројних пукотина на и око острва избацује материјал из утробе Земље.

Од 1952. године до данас забележено је да се ниво острва подигао за пуних 10 метара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. окт 2021, 10:39) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Tlo

Se izdize kao rezultat seizmicke aktivnosti. Kada tone u more ne krivi se seizmika nego "globalno otopljavanje" koje "podize" nivo mora.