Читај ми!

Јеврејски бизнисмен издао Ану Франк нацистима?

Бивши ФБИ агент Винс Пенкок верује да је његов тим истражитеља открио ко је издао Ану Франк и њену породицу и нацистима открио где су се скривали. Током окупације Амстердама, Ана Франк се са породицом крила две године у тајном скровишту у згради где је њен отац Ото радио.

Четвртог августа 1944. године, на основу анонимне дојаве полиција је открила тајно скровиште и ухапсила Франкове и још једну породицу која се са њима крила.

Ана и њена сестра Марго преминуле су од тифуса у концентрационом логору Берген-Белсен 1945. године. Једини члан породице Франк који је преживео рат био је Ото.

Мистерија дуга 80 година

Сада, 8 деценија касније, агент Панкок тврди за Си-Би-Ес да је његова истрага открила да је њихову локацију полицији дојавио Арнолд ван дер Берг, проминентни јеврејски бизнисмен који се налазио у нацистичком Јеврејском савету – телу које је спроводило одлуке власти унутар јеврејске заједнице.

Пенкок је оформио тим сачињен од психолога, истражитеља ратних злочина, историчара, криминолога и великој броја помоћника који су претраживали архиве.

„Тим и ја смо сели и саставили листу начина на који је скровиште могло да буде компромитовано. Да ли је била у питању грешка, непажња да је неко можда правио превише буке или да је виђен кроз прозор. Или је издаја била по среди“, истакао је бивши агент за Си-Би-Ес.

Његов тим претраживао је холандске извештаје из тог времена, који су били веома детаљни и које су користили нацисти да повежу људе међусобно. Онда су пажљиво прошли кроз све извештаје о хапшењу.

„Нацисти су били решени да очисте Холандију од Јевреја, у складу са ‘Коначним решењем’. До 1942. године, породица Франк је била међу 25.000 Јевреја који су се скривали. Нацисти су били веома хладнокрвни у свом умећу да натерају људе да говоре“, наводи Пенкок.

Примера ради, свакога кога би ухапсили питали би да ли зна неке Јевреје који се скривају, што је био ефикасан начин да натерају људе да говоре у нади да ће добити блажу казну.

Продавао друге у замену за свој кожу

Тај метод је истражитељима донео десетине потенцијалних осумњичених. На крају су свели листу на Ван дер Берга, чија фамилија никада није послата у концентрациони логор чак и након што је Јеврејски савет расформиран 1943. године.

Пенкок каже да се Ван дер Берг отворено кретао и живео у Амстердаму у тренутку када се рација одиграла.

Такође, Ото Франк је 1963. године у разговору са детективима рекао да је примио поруку у којој је Ван дер Берг идентификован као издајник. Бивши агент ФБИ је успео да уђе у траг копији поруке код сина детектива који је раније истраживао случај и који му је потврдио да је члан Јеврејског савета давао листе адреса где се Јевреји крију.

Истражитељи кажу да Ван дер Берг највероватније није знао ко живи на тајним локацијама, већ је имао листу места где је Јевреји крију.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јан 2022, 14:03) - rojd [нерегистровани]

Možda je samo trik ?

Možda je ovo samo trik nacistički orijentisanih ljudi. Nije važno da li je istina , glavno je da se tekst pojavi u medijima. Teže je onda izbaciti tu vest iz ljudskih glava .
I tako se pravi lažna istina.

(уторак, 18. јан 2022, 12:49) - Teodor [нерегистровани]

Sa neprijateljima bar znaš na čemu si

Da parafraziram Lenjina: Ako ti neko dodju glave, biće to neki mangup u tvojim redovima. - Ili, što bi mi rekli: Ko će kome, ako neće svoj svome [da naudi].

(уторак, 18. јан 2022, 03:05) - anonymous [нерегистровани]

@RTS

Neshvatljivo mi je da dobre tekstove dezvuišete idiotskim komentarima. Pa što ih objavljujete onda? Koja je svrha poricanja sebe u ovom kontekstu?

(понедељак, 17. јан 2022, 19:25) - Kozak [нерегистровани]

Bajke i amerikanci

Dobro je, amerikanci ne odustaju, uskoro će naći mesto gde se skriva Hitler, osim ako pre toga ovaj fbi penzioner nepaznjom ne padne sa ivice zemljine ploče...