Читај ми!

Ракета „Спејс екса“ на путу да се судари са Месецом

После седам година хаотичног путовања условљеног гравитацијом Земље и Месеца, ракета „Спејс екса“ је на путу да у марту падне на Месец.

Потисна фаза „фалкон 9“ ракете првобитно је лансирана фебруара 2015. године, носећи свемирски метеоролошки сателит на путовање од милион и по километара.

Међутим, након фазе дугог сагоревања и слања "Deep Space Climate Observatory" на пут до Лагранжове тачке – позиције неутралне гравитације четири пута удаљеније од Месеца и у директној линији са Сунцем – ракета је остала заробљена.

У том тренутку била је предалеко и није имала довољно горива да се врати у Земљину атмосферу, али није имала ни довољно инерције да побегне од гравитације Земље и Месеца.

„Од фебруара 2015. године има хаотичну орбиту“, објашњава Ерик Бергер у тексту за Арс технику.

Ракета, која представља четири тоне свемирског ђубрета, сада је на курсу да се судари са Месецом при брзини од 2,58 километара у секунди.

Софтверски стручњак Бил Греј, који пише програме за праћење објеката, астероида, мањих планета и комета, наводи да ће ракета највероватније ударити у удаљену страну Месеца, близу екватора 4. марта.

„Ово је први ненамерни случај свемирског ђубрета које се судара са Месецом који је мени познат“, додаје Греј.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 28. јан 2022, 09:01) - Vladimir [нерегистровани]

Smeće

Ajde sada dajte Masku metlu u ruke i neka počisti to smeće. Ionako se hvali kako njegove rakete mogu više puta da polete i slete. Pa eto neka ih sada iskoristi u tu svrhu taman će se malo provozati.

(среда, 26. јан 2022, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

Ljudi

Ljudi nisu zaslužili ovu planetu i njegov mesec . Katasrofa takozvane inteligencije.
Da li je bog ovako sve zamišljao kada je pravio ovaj svet ?

(среда, 26. јан 2022, 15:37) - Verecundobatur [нерегистровани]

Скромно

Мој скромни став је да ако два тела путују својим стазама, па им се путеви укрсте, може да дође до судара. У овом случају нема судара јер је "отпад" привучен гравитационом силом Месеца, па је тело пало, "треснуло" о Месец - какав судар, побогу!