Читај ми!

Када се родите на Дан младости и са сто година се осећате младо

Нишлијка Наталија Николић прославила је у дому за старе стоти рођендан – симболично на Дан младости. Њен рођендан постао је посебно значајан у периоду од 1957. до 1988, колико се дан рођења Јосипа Броза прослављао као Дан младости.

Уз букет у облику штафете, некадашњег симбола Дана младости, присећајући се Титотвог доласка у Ниш, Наталија Николић каже да је поносна на свој датум рођења.

„Кад је прошао кроз Ниш, а ми га чекамо код суда. И ја сам у први ред била. И нисам могла да се уздржим, него сам излетела на улицу па 'Живео!', а он, овако рукама. Није могло да ме задржи осећање“, присећа се бака Наталија сусрета са Титом.

„Било много важно. Наши у селу младићи излазили у једну шуму. Купе месо, пеку на ражањ. И тако се славио Дан младости“, додаје слављеница.

Корисницима дома за старе ова витална стогодишњакиња стално дели савете о животу, а најважнији је каже – без нервозе.

„Да будете смирени, да не будете нервозни и чувајте здравље. Како се чува здравље? Увек редовно оброк пратите. Воће сам јела од како процвета, такорећи“, саветује бака Наталија.

Иако је, каже, живот тежак, иако је остала без двоје деце, поносна је на своје унуке и праунуке, јер је каже породица најважнија.

„Ево ми као породица, то је у селу, ево да видим, син мали, ми смо породица били која никад се није свађала. Ако треба нешто да се договоримо, а ми са децом“, каже Наталија Николић.

Рођена 25. маја 1922. године, сто година касније и даље је млада, рекло би се не само због Дана младости.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 27. мај 2022, 00:50) - Aleksandra [нерегистровани]

Свака част

Divna zenica! Srecan rodjendan!

(четвртак, 26. мај 2022, 07:58) - Драгољуб [нерегистровани]

Измишљени датум

Измишљени, уствари замишљени датум рођења, па још назван "Дан младости" - А он те 1945. био у цвету старости (53). 35 година био јако важан празник у ФНРЈ и СФРЈ, можда важнији од 1. маја. Дани и дани припрема, вежбања пионирки и омладинаца; војске, за "велиЋанствени" слет на стадиону ЈНА. А Штафета кроз Југославију преузета од Карађорђевића која је први пут трчана поводом рођендана у част Петра II Карађорђевића!! Па је Петру у част изнад теразијске фонтане направљена скулптура огромне штафете.