Читај ми!

Студенти ветерине спасили кравицу Славицу: Уместо кланице чека је Златибор

Једна крава претходних дана ујединила је јавност. Студенти Ветеринарског факултета објавили су апел за прикупљање новца како би откупили краву на којој су учили и полагали испит. Велики број људи се одазвао, па су тако успели у својој мисији - да сакупе 1.500 евра и спасу животињу.

Тепају јој кравица Славица. За кратко време студентима ветерине постала је, не само модел за рад и учење, већ и другарица.

Од Славице се наредних дана опраштају, срећни јер са њиховог факултета ова стерилна животиња уместо у кланицу иде у једно домаћинство на Златибору. 

„За мање од 24 часа смо скупили новац. Захваљујемо се свим људима који су донирали новац. Нисмо очекивали да има толико људи којима је стало до наше краве“, каже Николина Здјелар, студенткиња треће године Факултета ветеринарске медицине.

Мина Богдановић, студенткиња прве године Факултета ветеринарске медицине каже да животиње значе много, јер морају да имају практичну наставу.

На крају треће године ветерине студенти се први пут сусрећу са животињама. За практичан рад, клинике овог факултета већ поседују ситне животиње, док крупне примерке позајмљују.

Проф. др Јаков Нишавић, продекан за интегрисане академске студије објашњава да имају вишегодишњу сарадњу са некадашњом фирмом ПКБ, садашњом Ал Дахром, где им колеге уступају животиње у летњем семестру на три месеца, у току кога студенти могу да раде директно на животињи вежбе.

"Треба, ипак, напоменути због јавности да свака животиња, па и крава која је производна животиња, у једном тренутку достиже економски максимум искоришћавања“, каже Нишавић.

Додаје да се те животиње временом искључују из прозводње, као и да је Славица је једна од таквих.

Није прва крава којој су студенти помогли 

Иако је случај спасавања Славице одјекнуо у јавности, декан нам објашњава да то није прва животиња коју су студенти удомили.

Проф. др Милорад Мириловић, декан Факултета ветеринарске медицине каже да је, према њиховим информацијама, ово трећа крава која је на овај начин удомљена.

„Сазнао сам да су прошле године удомили и једно прасе у азил за псе. Наши студенти, осим што се едукују за ветеринарску медицину, едукују се и за добробит и хумано поступање према животињама. Њихов младалачки ентузијазам је довео до овога сада“, каже Мириловић.

Не мањка им ни ентузијазма, ни љубави према животињама. Очекују да наставе са праксом да када једном захваљујући животињи положе испит, у знак захвалности продуже јој живот.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 28. мај 2022, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Nadobudni

Onda ćete vi (nadobudni) sa motike da se prihvatite lečenja životinja.

(субота, 28. мај 2022, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

.

Lepo je sve to, ali ni veterinaru/ki nije naodmet da se kadagod prihvati motike.