Читај ми!

Беч поново понео титулу града у коме су најбољи услови за живот

Главни град Аустрије, Беч, преузео је прво место новозеландском граду Окланду, и поново се позиционирао као град који има најбоље услове за живот, наводи се у годишњем извештају Економиста.

Годишњу ранг листу градова најбољих за живот у свету управо је објавила „Економист интелиџенс јунит“ (ЕИУ), а Глобални индекс услова живота за 2022. показује неке значајне разлике у односу на претходну годину.

ЕИУ, која је сестринска организација магазина Економист, рангирала је 173 града широм света на основу различитих фактора, укључујући здравствену заштиту, стопу криминала, политичку стабилност, инфраструктуру и приступ зеленим површинама.

У управо објављеном извештају, Беч који је на њиховој ранг листи почетком 2021. године пао на 12. место зато што су његови музеји и ресторани тиком пандемије коронавируса били затворени, поново се вратио на прво место, на позицију коју је имао 2018. и 2019. године.

„Стабилност и добра инфраструктура главне су чари града за његове становнике, уз добру здравствену заштиту и мноштво могућности за културу и забаву", наводи се у извештају.

Мелбурн је задржао своје место међу првих десет најпожељнијих градова за живот на свету, али су други аустралијски градови који су били у првих десет, као што су Бризбејн, Аделаида и Перт пали на 27, 30. и 32. место.

Главни град Украјине, Кијев, ове године није укључен у разматрање, с обзиром на оружани сукоб са Русијом од краја фебруара, док су руски градови Москва и Санкт Петербург пали на ранг листи због „цензуре“ и утицаја западних санкција. Москва је пала за 15 места, док је Санкт Петербург пао за 13 места.

Међу првих десет, шест европских градова

Након аустријске престонице следе престоница Данске Копенхаген и швајцарски Цирих. Други швајцарски град Женева био је шести, немачки Франкфурт седми, а холандски Амстердам девети.

Канада је такође добро прошла. Калгари је заузео заједничку трећу позицију, а следе Ванкувер на петом месту и Торонто на осмом месту.

Јапанска Осака и аустралијски Мелбурн поделили су 10. место. Главни град Француске, Париз, заузео је 19. место, 23 места више у односу на прошлу годину. Главни град Белгије, Брисел, био је 24, одмах иза канадског Монтреала.

Мелбурн је седам година носио титулу најбољег града за живот на свету од 2011, пре него што га је 2018. престигао Беч.

На овогодишњој ранг листи, главни град Велике Британије Лондон био је 33. град на свету по квалитету живота, пет места иза Манчестера на 28. Шпанска Барселона и Мадрид заузели су 35. односно 43. место. Италијански Милано је на 49. месту, амерички град Њујорк на 51, а кинески Пекинг на 71. месту.

Главни град Либана, Бејрут, који је опустошен експлозијом у луци 2020. и који се бори са тешком финансијском кризом, није уврштен у рангирање пословних дестинација.

Главни град ратом разорене Сирије, Дамаск, задржао је своје место најмање погодног за живот на планети.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 24. јун 2022, 19:45) - Što te tata pusta samu!? [нерегистровани]

Ovo mi je ulepšalo nedelju:

"Moja supruga napravi kompletan godisnji ginekoloski pregled sa svim analizama u Kragujevcu, plati povratnu avionsku kartu i ukupan iznos troskova je tek trecina iznosa kojeg bi platila u Cirihu za istu uslugu."- A ti pivo otvaraš zubima!

(петак, 24. јун 2022, 19:33) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

Najbolji,

i pored tolikih Srba!

(петак, 24. јун 2022, 17:38) - anonymous [нерегистровани]

@Pitanje

U, gde ti ode... Pa nije valjda dotle došlo? :-)

(петак, 24. јун 2022, 08:58) - Zoran [нерегистровани]

Pitanje

Slušam vesti na TV.ima u Srbiji 80.000. registrovanih lovaca.(možda grešim oko cifre)To su oni koji pucaju na divljač.Dobro.A ja pitam dali su oni sposobni da brane državu,dali imaju vojnu obuku,ili samo su sposobni da ubijaju divljač,a kad treba braniti državu pobegnu.Predlog:ne može niko biti lovac ako nije vojni obveznik ili rezervista!

(петак, 24. јун 2022, 06:07) - Deki [нерегистровани]

Beč

Pola Beča naši!Ustaješ u pola pet ili pet stižeš u stan oko 7 i tako iz dana u dan.Za vikend gledaš da ubodeš malo privatnog posla.Ima naših koji su tu nekoliko decenija,a nikad u muzej nisu bili.

(четвртак, 23. јун 2022, 17:40) - Стеван [нерегистровани]

Београдска хроника

Данас 23.6 на београдској хроници била је репортажа о јавним тоалетима у Београду у чему је Београд далеко иза европских метропола. То што ми недостаје је ев. интервју по том питању са неким ко је одговоран за то у граду Београду па да каже зашто је то тако. Видећу људи у БГД се хвале о гостопримству Бгд а заборављају тоалете

(четвртак, 23. јун 2022, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

Kriterijum medicinska i zdravstvena zastita

Moja porodica zivi u okolini Ciriha a Cirih je na trecem mestu u svetu po kvalitetu zivota gde je izmedju ostalih kriterijuma za ocenu i medicinska i zdravstvena zastita. Cirih zaista ima kvalitetnu medicinsku i zdravstvenu zastitu. Na zalost to kosta a mnogi to ne mogu platiti. Od 1989, od kad ovde zivim, obican svajcarac ide u Madjarsku radi zubarskih usluga. Prevoz autobusom, smestaj i zubarska usluga kostaju u Madjarskoj trecinu iznosa za istu uslugu koju bi platili u Cirihu. Moja supruga napravi kompletan godisnji ginekoloski pregled sa svim analizama u Kragujevcu, plati povratnu avionsku kartu i ukupan iznos troskova je tek trecina iznosa kojeg bi platila u Cirihu za istu uslugu. Dzabe sto sve ima kad to sto ima vecina sebi ne moze priustiti.

(четвртак, 23. јун 2022, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

Slobodna procena

Iz ugla objektivnog posmatraca u svakom od navedenih top 10 gradova se zivi tesko ukoliko se nema stalan i dobro placeni posao i u svakom drugom gradu koji nije na listi zive dobro oni koji pripadaju visim i visokim drustvenim slojevima. Prosto receno: ko ima svuda zivi dobro, ko radi nisko placene poslove on svuda jedva prezivljava.