Читај ми!

Од моћне републике до туристичке краве музаре, Венеција први пут испод 50.000 становника: Изумиремо

Преостали становници историјског центра Венеције страхују да ће постати „реликвије у музеју на отвореном“ у тренутку када се очекује да укупна популација падне испод 50.000 људи.

Некада срце моћне поморске републике, главно острво Венеције изгубило је више од 120.000 становника од 50-их година прошлог века, услед бројних проблема, од којих је главни масовни туризам због ког се свакодневно у граду налази много више туриста него становника.

Активистичка група „Венесија“ (Venessia), која већ годинама води кампању да се сачува историјско наслеђе Венеције, помно прати пад броја становника којих тренутно има 50.011.

„Убрзо ће бити мање од 50.000 људи. Упозоравамо на ово годинама. Не желимо да се предамо, али ниједна администрација до сада није успела да прекине тренд“, каже Матео Сечи, вођа „Венесије“.

Сечи је истакао да су они који су остали угушени економском машином која је фокусирана на туризам. Због тога су трошкови живота у граду високи, нема приступачних некретнина, а све услужне делатности су се пребациле на продају сувенира.

„Туризам је мач са две оштрице зато што зарађујете новац, а истовремено избацујете све активности потребне становницима и одузимате им простор у ком треба да се крећу“, навео је Сечи, описујући Венецију као „машину за штампање новца“.

Према његовим речима, потребне су „епохалне промене“.

„Требају нам велике мере попут оне да се дају јаке финансијске стимулације власницима некретнина који их изнајмљују домаћем становништву. Полако изумиремо, ускоро ћемо бити као реликвије у музеју на отвореном“, закључио је Сечи.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. авг 2022, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

Polako

Bez brige .Afrikanci će da popune veneciju i evropu .

(четвртак, 11. авг 2022, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

Lako je

Ako vam smeta turizam koji vam je svima doneo bogatstvo onda potrošite sve te pare da sami stimulišete razvoj svega što vam je potrebno. Uveli ste i ulaznice od 10 evra, recite na šta trošite taj novac?

Inače, Italija je uložila sumanute milijarde da spasi grad od potapanja, posbnim branama (slično, ali ne i ist, kao Holanđani). Država ne bi ulagala ako ne može da se vrati tako da turizam mora da postoji. I moraju da imaju ili više turista ili da sve košta basnoslovno. I to se lako reši - svi koji imaju nekretninu u Veneciji neka dobiju gradsku karticu koja donosi 90 % popusta. Pa turiste kafa košta 20 evra, a lokalce 2. Ali, vi ne radite ništa, samo uzimate pare i kukate da vam drugi reše probleme pričom da nije sve u parama.