Читај ми!

Инвазија уништивача јечма: Kругови у житу огромна штета за произвођаче

Британски пољопривредници који гаје пшеницу и јечам жале се да су ове године на још већој штети него иначе због појаве „ванземаљских“ кругова у житу.

Површина под житарицама већа од 40 фудбалских терена уништена је од 2018. године до данас због појаве такозваних кругова у житу, који се последњих година све чешће могу видети у Енглеској.

Пољопривредници су, у последњих пет година (почев од 2018. и закључно са 2022. годином), имали штету од 30.000 фунти (око 33.600 евра), то јест толико су могли да имају прихода од житарица са површина на којима су „исцртана“ 92 круга различитих величина.

Пшеница и јечам који су током тог периода уништени због овог феномена, могли су да се искористе за 300.000 векни хлеба, а семенке из спљоштених стабљика репице могло је да произведе 600 литара уља.

Кругови у житу су ове године били под посебном пажњом због повећаног интересовања за успешност жетве у време глобалне кризе хране.

Цене житарица су порасле откако је у фебруару избио сукоб између Русије и Украјине, јер су ове земље највећи снабдевачи на светском нивоу.

Цена по тони пшенице на лондонском тржишту скочила је 30 одсто у односу на прошлу годину, док је цена јечма порасла готово 40 одсто, што је кругове у житу учинило знатно штетнијим пo новчанике произвођача.

„Збрисали су сву пшеницу, око три или четири тоне“, рекао је Џорџ Хосфорд, пољопривредник у Северном Дорсету.

Хосфорд је 18. јула 2021. године открио да је круг у житу створен преко ноћи на једном од његових поља и да је пречника 70 метара.

„Наравно, не верујем у глупост да су то урадили ванземаљци. Смешно је што су се слике круга појавиле на интернету за неколико сати“, рекао је Хосфорд новинарима Гардијана.

„Ипак, круг је на изузетно удаљеној позицији. То се није могло надгледати нигде осим са малог дела парцеле која припада мом комшији који ми је на то и указао“, објаснио је Хосфорд.

Према његовим речима, људи који исцртавају кругове у житу користе даске, ужад и мердевине како би сравнили са земљом делове поља са усевима.

„Обично бирају пшеницу, јер је фина и усправна. С друге стране, јечам се много нагиње, тако да шаре у пољу не изгледају тако уредно“, наводи Хосфорд.

Овај пољопривредник процењује да је због кругова у његовом житном пољу на штети око 1.000 фунти.

Када се прочује за кругове у житу, посетиоци често додатно погоршавају штету уласком у поље и газећи нетакнуте делове. Локације кругова су обично наведене на сајтовима и другим местима где се на интернету окупљају љубитељи оваквих феномена.

Иако они који праве ове кругове у житу не оштећују зрна житарица, жетва погођених подручја постаје скоро немогућа јер комбајн не може да сече стабљике испод 15 центиметара висине.

Пољопривредници којима су на парцелама никли кругови кажу да одштета од осигурања често не покрива ни основне трошкове обраде и сетве.

Хосфорд је рекао да јулски круг у житу није пријавио полицији јер је имао утисак да га не би схватили озбиљно.

Иако је 15 кругова покривало око 55.000 квадратних метара жита у Вилтширу током 2021. и 2022. године, подаци доступни јавности показују да је полиција у тој области примила тек три пријаве о штети у вези са овим инцидентима. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 24. сеп 2022, 16:37) - Ero sa onoga sveta [нерегистровани]

Eto!!!

Čovečanstvu se bliži kraj zbog krugova u žitu.
Hajde da zamolimo proizvođače oružja da proizvedu još više oružja, a vojne saveze da krenu u nove ratove za odbranu od nečastivih krugova.
Takođe treba utvrditi da li krugovi u žitu imaju veze sa ispiranjem mozga ljudskom rodu?