Читај ми!

Египћани од Британије захтевају враћање Камена из Розете, кључа који открива тајне древног Египта

Скоро 200 година након што је дешифрованa, што је допринело „откључавању“ и разумевању наслеђа древног Египта, грандиоритска стела стоји далеко од места одакле је потекла. Група египатских археолога се нада да ће успети то да промени и захтева од Британског музеја враћање Камена из Розете.

Група археолога покренула је петицију египатским званичницима да формално захтевају враћање Камена из Розете, који је тренутно изложен у Британском музеју, преноси Ал Џазира. Петицију је потписало око 2.500 стручњака.

Камен из Розете су 1799. године открили француски војници током Наполеонове инвазије на Египат. Након победе британске војске, непроцењиви артефакт проглашен је власништвом Британије, заједно са још 16 предмета које су Французи открили.

У Британском музеју је изложен од 1802. године, а некадашњи колонизатори не желе да га врате.

Камен из Розете је део веће плоче на којој је записан закон на три различита писма – горњи текст староегипатским хијероглифима, средњи демотским писмом и доњи текст на старогрчком језику.

Када је тек откривен нико није знао да чита хијероглифе, писмо древних Египћана, али су почетком 19. века научници успели да уз помоћ старогрчког дела текста дешифрују Камен из Розете и, коначно, разумеју језик древног Египта.

Значај Камена из Розете је посебан за Египћане јер им је омогућио да разумеју историју својих предака.

О његовом историјском значају доста говори и опис Британског музеја: „Камен из Розете је један од најпознатијих и најзначајнијих предмета музеја“.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 08. окт 2022, 19:06) - Nesho [нерегистровани]

Zaboravio si malo lančani sled i

...preskočio famozni Humanizan i Renesansu, i fascinaciju kulturnih miljea evropskih prostora (nije tu bilo baš "država") " Antikom" tih par i po vekova (tu tada btw. nije bilo mnogo ni Francuske, a ni Engleske u pregalaštvu), a ove fascinacije ne bi bilo, da nije bilo Arapa u međuvremenu, koji su sačuvali podosta izvora iz antike ...između ostalih prevodili Aristotela i ostale, dok je mračni srednji vek bio kao proverbijalni bauk (crkvenog) neznanja. Da toga nije bilo, verovatno ne bi bilo ni Napoleona, ni naučnika koji su došli do svesti da neke stvari vezuju kulture i civilizacije. Geštaltski. Nešto kao Hegelov svetski duh. Ali nije bitno - at the end of the day - kada je svest o svemu postignuta, svakako Egiptu treba vratiti ono što je poniklo odande. Što da ne ?

(субота, 08. окт 2022, 08:21) - anonymous [нерегистровани]

Istorija

Oduvek brutalna . Bolje neznati prošlost , dosta mučno gledati sadašnjost .

(субота, 08. окт 2022, 04:59) - anonymous [нерегистровани]

Nego sta

Englezi da vrate i Grcima deo Partenona sto su ukrali.

(петак, 07. окт 2022, 18:52) - Дан [нерегистровани]

да се нису

Да се нису Британци и Французи заинтересовали за антику у 19 веку о многим стварима се, па и овом запису, не би знало. По пропасти Рима и Византије све се заборавило ! Египтологија је тек почела са дешифровањем записа. Једина веза је би старогрчки .

(петак, 07. окт 2022, 18:16) - anonymous [нерегистровани]

Treba

I treba da vrate. Ne samo njima nego celom svetu sto su nasilno oduzeli i zaplenili. Da nisu pljačkali po svetu nebi se ni znalo za njih.

(петак, 07. окт 2022, 14:34) - Дан [нерегистровани]

Да врате Грцима

Да врате Грцима јер је старогрчки омогућио да се дешифрује. А и Грци су Европљани и владали су Египтом у доба династије Птоломеја (из ког времена су и записи) и у време Византије !! Арапи са овим немају везе него само Копти којих је 20% Египћана !