Читај ми!

Барби лутка у част Беси Колман, жене-пилота која није одустала

Из компаније „Мател“ је најављено „лансирање“ нове „барбике“ са ликом Беси Колман, као део серије "Inspiring Women" у част њеног рођендана 26. јануара и предстојећег почетка низа манифестација под именом – "Black History Month".

Колманова је била прва жена пилот чији су родитељи били црне пути и индијанског порекла, а њен успех је инспирисао друге пилоте који „су другачији“, да заслуже своје место у тој професији.

„Одржавање Бесиног наслеђа је рад пун љубави за моју породицу, и поносни смо што препознајемо њену одлучност и достигнућа у авијацији тако да настављамо да делимо пионирски дух моје тетке са онима који прате њено дело и којих има свих узраста", рекла је Ђиђи Колман, рођака Беси Колман.

„Мател“ ће ову „барбику“ урадити у сарадњи са непрофитном организацијом "Aviation All-Stars" коју је основала Ђиђи Колман и стипендира студенте и упознаје их са могућностима које носи каријера у авијацији, као и непрофитном организацијом "Girls Wtite Now".

Колманoва је рођенa 1892. у породици пољопривредника у Тексасу, а први пут се заинтересовала за летење док је живела у Чикагу.

Због њене расе и пола, школе летења у САД тада нису хтеле да је приме, али то је није спречило. Научила је француски језик и преселила се у Париз да похађа школу ваздухопловства.

Године 1921. постала је прва црнкиња која је добила пилотску дозволу и почела је да изводи вратоломије у ваздуху у Сједињеним Државама.

Али њена каријера је прекинута. Током вежбе за прославу Првог маја у Џексонвилу на Флориди, њен авион – којим је управљао њен механичар, се преврнуо. Колманова, која није била везана појасом, преминула је са 34 године.

„Надамо се да ће кроз ову лутку више људи открити Бесину причу и бити инспирисани њеним делом и вољом да успе“, рекла је Ђиђи Колман.

број коментара 0 Пошаљи коментар