Читај ми!

Сићушни гекон допутовао у Манчестер из Египта у кутији јагода

Сићушног слепог путника који је превалио скоро пет хиљада километара од Египта до Енглеске, открила је Никата Моран, која је 18. јануара купила кутију јагода у свом локалном супермаркету у Манчестеру у Енглеској.

Када је распаковала намирнице, Никата Моран је приметила „малу главу“ међу јагодама, наводи се у саопштењу организације за заштиту животиња, преноси Си-Ен-Ен.

„Извадила сам јагоде из фрижидера и крајичком ока видела да се нешто помера. Помислила сам да је паук или тако нешто“, прича Моран. „Када сам поново погледала видела сам овог малог гекона. Нисам могла да верујем. Деловао је веома уплашено, али сам успела да га ухватим кашиком и убацим у пластичну кутију, где је живнуо и растрчао се.“

Малом египатском гекону је отпао реп, али је иначе био неповређен. Реп ће вероватно поново израсти, наводе из РСПЦА, британске организације за заштиту животиња.

„Осим малог комада репа, који сам пронашла у кутији, деловало је да није повређен. Јеноставно не могу да замислим како је успео да превали толики пут и заврши у мојој кухињи“, каже двадесетдеветогодишња медицинска сестра.

Према РСПЦА, мали рептил био је дугачак само два и по центиметра. Након што је свог неочекиваног госта пребацила у пластичну кутију, Моран је позвала РСПЦА, која је послала екипу да покупи гекона.

Инспекторка РСПЦА, Рејчел Хендерсон, каже да је била шокирана величином гекона. „Толико је мали и немам појма како је нешто тако сићушно успело да преживи тако дуг пут у контејнеру. Желимо да се захвалимо Никати и другим организацијама које су нам помогле да спасемо овог сићушног гуштера“, додала је Хендерсонова.

Гмизавац је прво однет у Ветеринарски центар Ешли, који има искуства у бризи о егзотичним животињама, а затим у Reptilia Exotic Animal Rescue у Осету у Западном Јоркширу.

Представник овог азила за егзотичне рептиле навео је да се ова организација и раније сусретала са геконима слепим путницима.

„У овом тренутку имамо неколико гекона који су дошли са разних континената. Чини се да се веома добро прилагођавају заточеништву и види се да успевају у биоактивним окружењима.“

„Овај мали се добро прилагодио и биће спреман за трајни смештај када прође период карантина.“

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 31. јан 2023, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

Треба

му дати вакцину за ковид на лицу места а онда и све бустере.