Читај ми!

Европска агенција за лекове не жели „еротски центар“ у свом суседству у Амстердаму

Европскa агенција за лекове (ЕМА) није задовољна планом градских власти Амстердама да наменски изграде „еротски центар“, у који би требало да се из центра града пресели чувена улица „црвених фењера“, недалеко од њиховог седишта.

Званичници Европске агенције за лекове кажу да се плаше да ће близина оваквог центра створити проблеме „узнемиравања, дилања дроге, пијанства и насилничког понашања.“

Градоначелница Амстердама, Фемке Халсема, жели да изгради вишеспратни „еротски центар“ у који би била пресељена чувена улица „црвених фењера“ из центра града.

Међутим, градоначелница је суочена са снажним противљењем локалног становништва које живи у делу града где би се обављала легализована проституција. Сада се критикама придружила и ЕМА, рекавши да ће проблеми који тренутно муче кварт „црвених фењера“ једноставно само бити пресељени на било коју нову локацију.

„Изградња еротског центра у непосредној близини зграде Агенције вероватно ће донети исте негативне последице у ову област“, наводи се у саопштењу.

ЕМА је преместила своје седиште у амстердамски јужни округ Зуидас 2019. након што је Велика Британија напустила ЕУ. Зуидас је једна од неколико локација које се разматрају за еротски центар.

Званичници Амстердама су се 2021. договорили о плановима за премјештање злогласне градске четврти „црвених фењера“ управо због пораста криминала и пренасељености у уским улицама и стазама поред канала у центру Амстердама.

Градске власти су наручиле пројекат зграде која треба да садржи просторије за пружање сексуланих услуга, барове и центре за забаву.

Градоначелница је рекла да жели да побољша положај сексуалних радница и да смањи утицај организованог криминала.

„Надам се да је могуће направити еротски центар који има неку класу и дистинкцију и није место где се окупљају само ситни криминалци и најугроженије жене“, рекла је она за лист Обзервер прошлог новембра.

Такође је признала да је била свесна да многи становници Амстердама не би желели да живе у близини овог еротског центра.

Амстердам је прошлог месеца објавио правила према којима је пушење канабиса забрањено на улици у амстердамској четврти „црвених фењера“, као и ограничавање радног времена барова и ресторана.