Čitaj mi!

Zadužbina Dušana Silnog - idealni ambijent festivala „Medimus"

U porti manastira Svetih Arhangela iz 14. veka, nadomak Prizrena, održan je peti „Medimus", međunarodni festival srednjevekovne muzike.

U dva festivalska dana, carski Prizren, ponovo je bio centar srpskog i evropskog srednjevekovnog muzičkog nasleđa. 

„Izvodili smo muziku evropskog Srednjeg veka, 13. i 14. veka, zbirka Livre Mervel, koja se čuva u manastiru Monserat u Kataloniji, znači Crvena knjiga, i Kantige de Santa Marija Alfinsa, desetog španskog kralja, iz 13. veka", rekao je Darko Karajić, umetnički direktor festivala.

Svoj pristup ranoj muzici pokazali su i braća Teofilovići koji kažu da je „teško pronaći te arhaične melodije, stalno vežbati i doneti u pravom trenutku - tu tu neku nit univerzalnosti".

Mejla Tome, član je ansambla „Medimus". Rođena je Brazilka, studirala u Begiji i Portugaliji a živi u Novom Sadu.

„Ovo je savršen festival za tu vrste muzike. Kombinacija arhitekture, umetnosti, muzike, to je savršeno", rekla je Mejla Tome.

Glumca Marija Bergam bila je gost festivala „Medimus".

„Slušati staru izvornu muziku u prozrenskom ambijentu je zaista poseban događaj.Meni je stvarno čast da sam bila deo ovog projekta", rekla je Bergamova.

Manastir Sveti Arhangeli bio je domaćin ovogodišnjem „Medimus" festivalu, sagrađen je u 14. veku i zadužbina je cara Dušana Silnog.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">