Čitaj mi!

U prvih 35 godina Zvezdara teatra - zvezde na sceni

Zvezdara teatar je prethodne godine obeležio 35 godina postojanja. Tim povodom snimljen je kratki dokumentarni film o nastanku i razvoju pozorišta, o čemu svedoči Dušan Kovačević, upravnik ove umetničke kuće.

Film, ili emisija, od 20 minuta nalazi se na kanalu na Jutjubu pozorišta, gde se iz vizure prvog čoveka teatra pripoveda priča o njegovom nastanku, izazovima koji su neminovni za više od tri decenije rada, a priča pruža i pogled u budućnost.

Zvezdara teatar je otvoren 8. oktobra 1984. godine čuvenom predstavom "Mrešćenje šarana" Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača.

Glumačku ekipu činili su Lazar Ristovski, Mirjana Karanović, Voja Brajović, Bora Todorović, Branko Cvejić i drugi.

Dramski pisac Dušan Kovačević, koji je na čelu ovog pozorišta ravno dve decenije, izdvaja da Zvezdara teatar ima dve scene, veliku – "Danilo Bata Stojković", i intimniju – "Nova scena", za manje forme, odnosno za komade s manjim brojem glumaca na pozornici.

Istakao je da je Bata Stojković, bard glume i neprikosnoveni dramski umetnik, odigrao 1.102 predstave u Zvezdari, što znači da je dobar deo svog života proveo u ovoj kući, koja mu je zaista i bila drugi dom.

Scena teatra na samom otvaranju imala je drugačiji oblik, a klasični format "kutije" doživljava upravo sa čuvenim delom "Profesionalac" 1990. godine po tekstu i režiji upravnika, u kome je maestralno igrao Stojković, skoro 440 puta.

"Tom predstavom, na kraju se Bata oprostio od pozorišta, a i od druženja s nama", vidno emotivno priča Kovačević o pokojnom velikom glumcu čije je prijateljstvo počelo davnih dana, kada je pisac imao premijeru "Balkanskog špijuna" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Naravno, Iliju Čvorovića je igrao Bata, i tu ulogu će ponoviti i u legendarnom filmu, upravo u Kovačevićevoj režiji.

Sve je počelo od "Klaustrofobične komedije"  

Na nagovor velikog glumca, Kovačević je pre skoro 34 godine došao u Zvezdara teatar kao pisac, tada je stvorio "Klaustrofobičnu komediju", u kojoj je Stojković godinama tumačio glavnu ulogu – Savu odžačara.

"Bata me je tada zvao da dođem čim je pročitao moj novi komad, što je bila moja prva režija, a van Zvezdara teatra nisam režirao predstave", napominje najveći domaći dramski pisac i filmski scenarista, autor kultnih dela "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug".

Kako se odlučio da režira osim što piše svoje drame, autor objašnjava: "Ovde sam shvatio da ono što se napiše treba da se izvede onako kako je napisano, uz sve moje poštovanje kolega reditelja".

Na taj način je Bata Stojković bio "krivac" za dolazak velikog autora, sada upravnika teatra, a podseća da su sva beogradska pozorišta imala na repertoaru njegove drame, neka više naslova, ostala manje, ali ubedljivo najviše je igrano na sceni Zvezdare.

Autor je postavio na ovu pozornicu mnoga svoja dela – "Urnebesna tragedija", "Kontejner sa pet zvezdica", "Život u tesnim cipelama", "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti", gde su briljirali Milena Dravić i Bora Todorović, a Nova scena je otvorena 2001. godine njegovom komedijom "Doktor Šuster" s Petrom Kraljem.

Od novijih drama, trenutno su na repertoaru naslovi - "Kumovi", "Hipnoza jedne ljubavi", kao i nova verzija „Klaustrofobične komedije" u režiji Darka Bajića.

Zvezdara je imala i svoju letnju scenu, otvorenu prvi put 1. jula 1985. kada je izveden komad "Nečastivi na Filozofskom fakultetu".

Od otvaranja pozorišta daleke 1984. godine do danas izvedeno je blizu 100 premijera, više od 8.000 predstava i s publikom koja u Zvezdaru dolazi u skoro stalnom broju, koji je impozantan za domaća i svetska pozorišta, što znači da je popunjenost Zvezdara teatra uvek preko 90 odsto, kako je naveo prvi čovek ove kuće.

Na gostovanjima su izveli skoro 1.500 predstava, dok su pod svojim krovom ugostili više od 1,7 miliona posetilaca, osvojili mnogo prestižnih nagrada.

Zvezde na sceni Zvezdara teatra 

Činjenica je da se oko jednog projekta u Zvezdari okupljaju, obično najtraženiji i najbolji glumci, popularni u filmovima i TV serijama.

Zvezdara nema svoj stalni ansambl i mogla bi da posluži kao model za buduća pozorišta, kako predlaže Kovačević.

Osim Bate Stojkovića, u pozorištu je značajni trag ostavila prva dama ovog teatra Milena Dravić, a uz nju svakako i Bora Todorović, Dragan Nikolić, Mihajlo Miša Janketić, dok je pozorišnu karijeru upravo ovde ostvario Lazar Ristovski, danas isključio filmski i televizijski glumac.

Sa setom se upravnik seća i prerano otišlih glumaca – Nebojše Glogovca, Milorada Mandića Mande, Marinka Madžgalja, koji su na ovim daskama ostvarili veoma zanimljive uloge.

Ovde su stasavali i dramski pisci Siniša Kovačević, Stevan Koprivica, Nebojša Romčević, sa uglavnom hit komadima, a najdublji trag ostavio je pokojni Aleksandar Aca Popović.

"Ja sam svedok rada svih 35 godina, na mestu direktora 20 godina", naglašava Kovačević.

"Zvezdara je sada u najboljim godinama, najvitalnijim, ali za razliku od ljudskog veka, što je starija ona je sve bolja. Kao kada se pravi reprezentacija u nekom sportu, za jednu utakmicu odaberete najbolji tim i to je princip po kome je Zvezdara poznata, a publika voli da dolazi ovde, jer uz opštinu Zvezdara koja je najbliža zvezdama, mi imamo i zvezde na sceni", zaključio je direktor Zvezdara teatra.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">