Čitaj mi!

Izložba „Sve jedno drugo pojede” Nikole Džafa otvorena do 12. decembra

Samostalna izložba „Sve jedno drugo pojede” Nikole Džafa, inspirisana istoimenim filmom Rajka Grlića, otvorena je u petak i trajaće sve do 12. decembra u Savremenoj galeriji Subotica.

Na izložbi će biti prikazana dva projekta iz „Wiener Art – kolekcije savremene umetnosti" kompanije Wiener Staedtische osiguranja, prvi je upravo spomenuto delo Džafa, a drugi je Rembrantovo raskršće iz 2018. godine.

Izložba je rezultat inicijative samog umetnika, koji je još 4. februara 2019. godine raspisao konkurs za galerije u kojem ih je pozvao da uz njegove specifične uslove prihvate ponuđenu izložbu.

Na konkurs se odazvala jedino Savremena galerija Subotica, što kulturnom događaju daje odraz ekskluzivnosti.

Predmete iz svojih kolekcija za ovu izložbu ustupili su Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Savremena galerija Zrenjanin, Umetnička galerija Narodnog muzeja u Kruševcu, Marko Bruno i Aleksandra Lazar, dok je Hrvatski filmski savez ustupio prava za projekciju filma Rajka Grlića Sve jedno drugo pojede (1971).

Nikola Džafo (1950), rođen u Novom Sadu, diplomirani je slikar, koji se ovim projektom predstavlja svojim slikama, dnevnicima sa vizuelnom dokumentacijom i video-materijalima.

Više od dve decenije umetnik je posvetio društveno angažovanim akcijama i pokretanju umetničkih kolektiva i inicijativa kao što su "Art klinika" i "Šok zadruga" u Novom Sadu.

U odnosu na angažovani kulturni rad, izložba Sve jedno drugo pojede je rekapitulacija njegovog umetničkog opusa koji sadrži kritičke osvrte na društveno-političke okolnosti.

Kustosi izložbe iz "Wiener Art – kolekcije savremene umetnosti" su Aleksandra Lazar i Jasmina Jovančić Vidaković, koje su i autorke tekstova u ilustrovanom katalogu.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Subotica.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">