Čitaj mi!

Miodrag Dragičević o Glogovcu: Pored „Mocarta glume" ne možete da omanete

Prvi dobitnik nagrade „Nebojša Glogovac" je Miodrag Dragičević. Nagrada koja je ove godine uručena prvi put, pripala je mladom glumcu za izuzetnu umetničku kreaciju, u tumačenju uloge Kaspara u istoimenoj predstavi.

Nagradu koja nosi ime pokojnog glumca i nekadašnjeg prvaka drame Jugoslovenskog dramskog pozorišta, taj teatar ustanovio je u znak sećanja na Nebojšu Glogovca.

„Pamtiću sigurno tu njegovu energiju, tu njegovu neposrednost, taj njegov šarm... Tu njegovu preveliku prisutnost, a opet... Nekako nenametljivo i opušteno je tu, a pleni i prostoriju i kadar, i daje glumcu da bude što bolji. Prosto, pored jednog Mocarta glume ne možete da omanete ni repliku, ni osećanje, ni ništa", rekao je Dragičević. 

Glumac dodaje da je od Glogovca dobijao savete tokom zajedničkog rada.

„Davao mi je savete o tome kako se ponašati u određenom kadru, kad je kamera iz ovog ili onog ugla, kako da se postavim... Davao mi je savete o tome da su to dve različite vrste glume - pozorišna i filmska. Da je potrebna istina koja je jednaka i pozorištu i TV formatu... Savetovao me je i kako se igra krupni kadar, kako total", ispričao je mladi glumac.

Kaže da se odmah setio čuvenog glumca, kada su ga obevestili da je dobio nagradu koja nosi ime Nebojše Glogovca, i toga da mu je rekao da mu je prijao zajednički rad.

„To mi je mnogo značilo, nekako mi je dao neku podršku i vetar u leđa, i nadao sam se nekom sledećem snimajućem danu, sledećem projektu, ali eto, nisam ga dočekao", kaže Dragičević.

Dragičević je za ulogu u predstavi Kaspar dobio nekoliko priznanja.

„Nekako se sve poklopilo - da je i publici lepo, i da smo se mi baš dosta dali u taj tekst. Nije nimalo lak - Petar Handke, nobelovac, kada smo prvi put seli za sto i otvorili tekst nismo znali s koje strane da ga brusimo, kako se radi to... Ali onda nas je kroz proces Miloš Lolić, onako dobro vodio. Ja sam bio dobro potkovan, bio sam na klasi moje profesorke Biljane Mašić, bez koje mislim da sve ovo moje umeće, i ovo što pokazujem na sceni, naravno da je potreban talenat, ali da nisam imao nekoga ko će da me potkuje nekim glumačkim elementima, mislim da ni ove nagrade ne bi došle, ni uloge na TV-u a ni pozorišne", ispričao je glumac, koga, između ostalog, poznajemo sa TV ekrana i iz uloga u filmu Čizmaši, i u serijama Jutro će promeniti sve, Vojna akademija, Pet.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">