Čitaj mi!

Nepoznati i neobjavljeni rukopisi Milutina Bojića u „Adligatu"

„Filosof“ i „Gospodin Jova“ su dva nepoznata i neobjavljena rukopisa Milutina Bojića koja se od danas mogu videti u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. Reč je o sedam stranica Bojićevih ranih radova.

Zainteresovani mogu pogledati i originalno Bojićevo svedočanstvo za drugi razred Druge beogradske gimnazije iz 1904. godine. Slavni pesnik je bio izvrstan đak, sa svim peticama i „vladanjem primernim, vrednoćom pohvalnom". 

Bojić je u rat ušao kao student filozofije, već istrošenog zdravlja, i nije doživeo njegov kraj. Za svega 25 godina života ostavio je izvanredan trag u srpskoj književnosti. 

Kao svedok masovnog umiranja na ostrvu Vidu, napisao je pesmu Plava grobnica, najlepšu i najpotresniju pesmu o najvećem stradanju. Pesmu koja je postala simbola patnje i celog Prvog svetskog rata, pesmu bez koje bi srpska književnost bila veoma osiromašena.

Materijale je Udruženju „Adligat" poklonila porodica Mirka Bojića, Milutinovog bratanca. 

„Dugo prijateljstvo porodice Lazić i porodice Bojić sada je krunisano ovim divnim darom, na neki način i u spomen na putopisca i urednika Ilustrovane politike, dopisnika Politike iz Indije, Mirka Bojića, koji je naročito bio vezan za 'Adligat'. Međusobno uvažavanje, ali i posvećenost istim ciljevima u kulturi, želja da prave vrednosti budu zauvek sačuvane, ali i prikazane javnosti, ujedinile su nas na iskreno i duboko", kaže Viktor Lazić, predsednik „Adligata", i dodaje da će rukopisi biti izloženi u novom izložbenom prostoru koji se upravo gradi, a u kojem se očekuje veliki broj posetilaca po završetku pandemije. 

Prethodno je „Adligatu" poklonjena i Bojićeva lična posetnica i knjiga iz Bojićeve lične biblioteke sa više njegovih potpisa, prošarana podvlačenjem i marginalijama slavnog pesnika. Reč je o knjizi Afekti u današnjoj psihologiji po Vuntu, profesora Petra Markovića, štampana u Čačku 1910. godine. 

„Na osnovu podvlačenja teksta, može se mnogo zaključiti o Bojićevim razmišljanjima, dvoumljenjima, filozofskim razmišljanjima i psihološkim stanjima. Izvanredno važan materijal", kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja i dodaje:

„Nepoznati i neobjavljeni rukopisi, to je zlatni gral njegove zaostavštine, to je još jedno čudo koje se našlo pod našim krovom, koje mi, sa velikim zadovoljstvom čuvamo i predstavljamo javnosti".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">