Čitaj mi!

Dani Beograda 2021: Izložbe, obilasci i onlajn-vremeplov „Beograd naše mladosti“

April u Beogradu, u periodu od 16. do 19, tradicionalno je rezervisan za „Dane Beograda“, ove godine pod sloganom „Kultura je pobednik“, i obeležavanje dva velika događaja u istoriji srpske prestonice. Slovensko ime Beograd pomenuto je 16. aprila 878. godine prvi put u istoriji, u pismu pape Jovana VIII, a 19. aprila 1867. godine knez Mihailo Obrenović prima od Turaka ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

U Grockoj, koja se u istim pisanim izvorima 878. godine prvi put pominje kao slovensko naselje Gardec, o čemu svedoči i grb današnje Opštine Grocka, „Dani Beograda“ se takođe obeležavaju i slave.

„Dane Beograda“, od 16. do 19. aprila, Centar za kulturu Grocka obeležava kolektivnom izložbom Zakorači u našu priču koja okuplja 25 ilustratora za decu, posetom Rančićevoj kući i Legatu dr Aleksandra Kostića, a zatvara 19. aprila u 20 časova onlajn divanom „Beograd za početnike" u Rančićevoj kući – Beograd naše mladosti.

Gosti divana i novinarke Smiljane Popov su vrsni poznavaoci starog Beograda, foto-kolekcionari Branka Nakaniši i Dragoljub Gajić, a onlajn publika uživaće i u ekskluzivnim fotografijama prestonice kroz objektiv Jovana Đorđevića, autora monografije Beograd naše mladosti.

Živopisni onlajn vremeplov i ekskluzivna foto-šetnja kroz „zlatno doba“ Beograda vodi nas u svojevsnu istoriju privatnog života u prestonici, u šezdesete godine prošlog veka i šetnju gradom kojeg se mnogi još uvek sećaju, a neki nisu imali prilike da vide i dožive.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">