Čitaj mi!

Audio-vizuelno blago - važno za identitet naroda, ali se teško čuva

Već 16. godinu, 27. oktobra obeležava se Svetski dan audio-vizuelne kulturne baštine, koji je ustanovio Unesko. To je i povod da se proveri - kako se čuva naše audio-vizuelno blago, i šta je od bogate arhivske građe nepovratno izgubljeno.

Značajan deo „Memorije sveta", kako neki nazivaju audio-vizuelno nasleđe, izgubljen je tokom 20. veka, a sa njim i deo identiteta naroda koji su ga stvarali.

Smatra se da je od početka svetske kinematografije do 1918. godine sačuvano samo 10 odsto filmova. Ni naša filmska baština, koju čuva jedan od 10 najvećih arhiva u svetu, nije ostala netaknuta.

„Naravno, mnogi filmovi su stradali tokom vremena od požara, lošeg čuvanja, od ratova, nehajnosti. Da spomenem samo film Kroz buru i oganj, to je bio jedan od najboljih filmova između dva rata, ili filmove pionira našeg filma braće Savić i braće Cvetković", izjavio je Aleksandar Erdeljanović, upravnik Filmskog arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Slična sudbina zadeslila je i audio-vizuelno nasleđe RTS-a. Jedan deo stradao je tokom bombardovanja, ali je većina radijskih i televizijskih zapisa, od početka emitovanja, u dobrom stanju i svedoči o najvažnijim događajima i ličnostima naše istorije.

U depou RTS-a arhivirano je više od 210 hiljada sati programa a kada bismo sve to hteli da pogledamo bilo bi nam potrebno 20 godina.

„Sav materijal koji ovde vidite se nalazi u izvornom stanju. U prostorijama Fonoteke se taj materijal čuva, audio-zapisi se nalaze na magnetofonskim trakama, na pločama i kompakt diskovima i mi posedujemo oko 63.000 traka i preko 70.000 ploča", kaže Đorđe Brkić, rukovodilac Zvučnog arhiva Radio Beograda.

A kako bi materijal ostao sačuvan i dostupan generacijama koje dolaze, radi se restauracija i digitalizacija. Sledeća faza biće integracija svih arhiva i baza podataka.

„Mi smo 2017. krenuli pionirski u taj poduhvat. Puno toga je urađeno, mogu da kažem negde oko 50 hiljada sati je prebačeno, možda i više, i samim tim je povraćen taj stari sjaj", rekao je Zoran Tabaković, rukovodilac Programskog arhiva RTS-a.

„U suštini, prvo gledamo da digitalizujemo one trake koje su u najlošijem stanju, a posle i sve ostalo i naravno raritete do kojih ćemo teško da dođemo ponovo", rekao je Darko Veselinović, šef Odeljenja zvučnog arhiva Radio Beograda.

Važan korak u zaštiti audio-vizuenog nasleđa naše zemlje je i donošenje prvog zakona kojim će ta oblast biti regulisana. Nacrt zakona je u pripremi.