Čitaj mi!

„Per Gint u kraljevstvu trolova“ – premijera Malog pozorišta „Duško Radović“

Malo pozorište „Duško Radović“ za najmlađe je priredilo premijeru „Per Gint u kraljevstvu trolova“. Motivi drama Henrika Ibzena o ljudskoj odgovornosti i trolovima poslužili su Đorđu Kosiću da stvori ovo maštovito delo koje je Isidora Goncić kao reditelj pretočila u poučnu pozorišnu magiju.

Priča o odrastanju, smehu, hrani, spavanju, higijeni, igri. O zahtevima roditelja i dečjoj neposlušnosti. Per Gint u kraljevstvu trolova najmlađu publiku uči životnim pravilima.

„Htela sam da pokažem da u stvari su primamljive stvari koje su bezobrazne, ajde da kažem da radimo sve što želimo, da nam niko ne daje neke odredbe ili obaveze. Moja ideja je bila i da ih prikažem da budu i primamljive a isto tako da nekako dokažemo da to nije uopšte dobro“, navodi rediteljka Isidora Goncić.

Preko mora i sedam gora i isto toliko snova, noćnih mora skriven je dvor koji smrdi kao tvor. U njemu žive trolovi, bliski rođaci naših baba-roga. U jednom snu u tom dvoru se nađe nevaljali dečak Per Gint.

„Jedan neposlušan sin koji neće da sluša svoju mamu. Ne želi da prati njene savete da jede zdravo, da spava, neće da se kupa, neće da seče nokte. Njemu se u snu ostvaruje sve što je želeo. Ulazi u carstvo trolova i na kraju shvata da to što je on želeo i nije tako dobro“, objašnjava glumac Đorđe Stojković.

„Trolovi su jedna ovako mala slatka malo i gadna bića koja imaju jako loše navike. Trolići su bića koja uživaju u prljavštini, ružnim navikama i ružnim manirima“, naglašava glumica Katarina Dimitrijević.

Mali zanimljiv trolovski rečnik čine čudne reči, papadać, žbađ, frcokla, ali ih najmlađa publika brzo usvoji pevajući songove sa trolićima. Interaktivnost predstave, maštovito osmišljene lutke i kostimi, divna glumačka igra pozivnica su za publiku.