Čitaj mi!

U Jugoslovenskoj kinoteci otvoren legat Bate Živojinovića

S prvim kadrovima na filmu, čini se, Bata Živojinović je ušao u legendu. Jer – oduvek je bio zvezda. Jugoslovenska kinoteka je otvorila legat jednog od najznačajnijih i najpopularnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, i dve prateće izložbe.

Kao što je Bata pevao „ljubav - naša“, prema velikom Bati Živojinoviću i svaka priča o njegovim izuzetnim ulogama, nagradama, popularnosti širom planete, o beskrajnom šarmu, samo je dodatak toj ljubavi.

„Sestra Jelena i ja smo se dogovorili da bukvalno sve Batine nagrade, artefakte, lična dokumenta, čak i delove garderobe predamo Kinoteci, a da Kinoteka pokuša sa tim korpusom stvari da napravi nešto lepo. Imao sma privilegiju da vidim pre izložbe i jako mi se sviđa. Mislim da je urađeno decentno, dostojanstveno, sa merom i ukusom“, kaže Miljko Živojinović, sin legendarnog Bate.

I u postavci dve izložbe i legata, presudna je bila emocija. U legatu su, osim nagrada koje svedoče o izuzetnoj profesionalnosti i talentu, lični Batini predmeti.

Izložba Privatno i radno donosi printove digitalnih fotografija sa snimanja i iz privatnog života. Multimedijalna izložba Filmska paleta ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Živojinovića. Prilika da ga sagledamo iz različitih uglova.

„Da vidimo Batu od ranog detinjstva, kroz osnovnu školu, studentske dane, na venčanju, kao divnog oca, sa svojim kolegama u privatnim varijantama i onda dolazimo do radnog dela gde će publika videti Batu iza kamere. Malo u opuštenijim trenucima“, objašnjava kustoskinja postavke Irina Kondić.

Zahvaljujući Batinoj deci, svedočanstvo o velikoj karijeri nije u porodičnim fiokama, ormarima i policama. Sada je među legatima ostalih velikana našeg filma.