Čitaj mi!

Solunac – notni zapisi za gitarski duo

Muzički zapis „Solunac“ objavljen kao izdanje PGP RTS pre nekoliko godina i posvećen herojima Velikog rata, srpskim vojnicima koji ginu i pevaju, od sada se može pronaći i kao izdavački poduhvat – „Solunac – notni zapisi za gitarski duo“ u prodavnicama RTS-a.

Želja autora kompakt diska i knjige Solunac Zorana Brankovića i Relje Turudića je bila da daju svoj doprinos sećanju na hrabre vojnike koji su tokom četiri godine rata prošli pravu golgotu, a opet ponosno čuvali svoju zemlju i njeno ime.

Kao gitaristi, smatrali su da je važno da kompozicije koje su srpski vojnici voleli i pevali, prilagode izvođenju na instrumentu koji se uprkos popularnosti u Srbiji – ne može nazvati tradicionalnim.

Motivisani pozitivnim kritikama na muzički disk Solunac, odlučili su da pripreme i notne zapise i na taj način produže život pesmama iz vremena Velikog rata. Knjiga Solunac – notni zapisi za gitarski duo, Zorana R. Brankovića i Relje Turudića, u izdanju RTS Izdavaštva i izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada predstavljena je u RTS Klubu.

O knjizi su govorili: prof. Vera Ogrizović, profesorka gitare na Fakultetu muzičke umetnosti, prof. Dimitrije Golemović, profesor etnomuzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti, Dragan Inđić, odgovorni urednik RTS Izdavaštva, Zoran Kolundžija, direktor IK „Prometej" i Vladimir Graić, direktor PGP RTS.

Sve je počelo kada je pre tri decenije Zoran Branković video fotografiju obešene seljanke iz Mačve fotografisane pre jednog veka u vreme Velikog rata. Emotivno i profesionalno to ga je pogodilo i počinje da traga za tim vremenom, načinom života i muzikom koja se tada slušala.

Sve pesme su praćene kratkim pričama, korišćene su fotografije iz Arhiva Srbije, saradnici su i strani autori. A na knjizi se nalazi kod i kada prislonite uređaj bićete u prilici da uživate u ovoj muzici.