Čitaj mi!

Upoznajte se sa svim lepotama gruzijske kulture

Do ponedeljka se pruža jedinstvena prilika da se upozna deo kulture i tradicije Gruzije, zemlje sa kojom tek poslednjih nekoliko godina uspostavljamo bliže ekonomske i kulturne veze.

Sinoć je ambasador Gruzije Ilija Koberidze otvorio Dane gruzijske kulture koji će trajati do 5. marta u jedinstvenom prostoru Palate umetnosti „Madlena“ u Beogradu. Uz neophodnu najavu dolaska, posetioci će moći besplatno da uživaju u polifonom pevanju narodnog pevačkog ansambla „Herio“, koje od muzike dalmatinskih klapa razlikuje samo jezik!

Ta činjenica iznenadila je sinoć i gruzijske pevače, a radoznalima pruža priliku da istraže moguće istorijske korene tolike sličnosti.

Pred posetiocima će zaigrati i folklorni ansambl „Abhazeti“, ples koji uz vrhunsko igračko umeće, predstavlja i uspešan spoj tradicionalnih igara i kostima sa savremenim.

Gosti iz Tbilisija pripremili su i dokumentarni film kao i prateću izložbu o jedinstvenom gruzijskom pismu „Gruzija sačinjena od slova“. Gruzijski alfabet čine 33 simbola i nema velikih i malih slova dok pojedina imaju i brojčanu vrednost.

Postoje tri pisma: asomtavruli, nušuri i medruli. Sve zvuči i jeste komplikovano ali je zato svako slovo gruzijsko poput crteža – danas bi to nazvali uspelim grafičkim dizajnom. Sem slova, tu je i postavka istorijskih kostima gruzijskih vladara koji lepotom i raskošnom izradom oduzimaju dah.

Za kraj sledi kratko filmsko upoznavanje sa vinarskom tradicijom Gruzije starom 8.000 godina.

Gruzija tako sve intenzivnije predstavlja svoju kulturu Evropi u želji da podstakne razvoj turizma. Prihodi od turista kažu da ne prate ono što Gruzija može da ponudi – i more i skijaške centre u netaknutoj prirodi.

Prvi korak za naše turiste bilo bi uspostavljanje direktne avionske veze Beograda i Tbilisija, što ambasador Koberidze najavljuje u skorašnje vreme. To bi nam približilo prijateljsku zemlju koja se jasno izjasnila da poštuje teritorijalni integritet Srbije i olakšalo ne samo kulturnu već i sve veću ekonomsku saradnju dve zemlje.