Čitaj mi!

Nemanja Radulović za RTS: Muzika je jezik emocija

Violinista Nemanja Radulović u nedelju na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine predstavlja novi album "Roots", odnosno „Koreni“. Kao i uvek, ispred biletarnica ponovo su bili redovi, a u njima mnogo mladih. O značenju novih kompozicija u kojima su melodije 22 zemlje, Nemanja Radulović ekskluzivno je govorio za Dnevnik RTS-a.

„Muzičar ništa ne može da postigne sam, potrebna je uvek publika i jako mi je drago kada snimam u Beogradu i u Srbiji generalno, zato što viđam ljude koji su uz mene bili i na samom početku a eto i dan danas prate. Tu je i ta nova publika i stvarno se svaki put radujem“, kaže Radulović.

Rekli ste da u kompozicijama sa novog albuma može svako da se pronađe. Na šta ste tačno mislili?

– Album Roots je posvećen tom nekom periodu kada smo bili u prvom lokdaunu. Sa Aleksandrom Sedlarom smo se zatvorili u njegov studio i bukvalno mesec ipo dana smo istraživali.

Prvo smo našli tu plej listu kompozicije pa posle i aranžmane. Ceo taj proces je za mene bio jedan od najizazovnijih, do sada sam snimao samo klasičnu muziku ovo je bilo nešto potpuno drugačije i stvarno sam se svakom danu radovao.

Za ovaj album učili ste i posebne tehnike sviranja?

– Zato što u mnogim zemljama imate apsolutno isti instrument, ali se drugačije svira. Sva ta glisanda koja se dešavaju recimo u Kini ili u našoj muzici gde su potpuno različite. I trileri, i desna ruka isto gudalo, brzina gudala. Ideja je bila jako izazovna pošto sam probao da imitiram glas njihovih pevača.

U jednom tekstu napisali su da muziku smatrate ljudskim jezikom, koliko je to tačno?

– Za mene je muzika najlakša vrsta komunikacije. Valjda zato što i toliko putujem i sa kolegama, muzičari najjednostavnije mogu da komuniciraju tako što nema jezika nego je samo ta emocija koja postoji u bilo kom delu sveta.