Čitaj mi!

Predstavom „Pariski život“ otvorena 25. sezonu u Pozorištu i operi Madlenijanum

Predstava „Pariski život“ donela je dah Francuske na našu pozorišnu scenu. Ovom predstavom otvorena je jubilarna, 25. sezona u Pozorištu i operi Madlenijanum.

Ljubitelji mjuzikla, operete, dobrog i iskrenog humora i raskošne scenografije i kostimografije imaće priliku da u Madlenijanumu uživaju u opereti Pariski život kompozitora Žaka Ofenbaha, koja je premijeru i svetski uspeh doživela 1866. u Parizu.

Zbog zahtevne savremene publike, reditelj Robert Bošković je sa dramaturgom Igorom Vajdlihom operetu sveo na tri čina i trajanje od dva sata i 10 minuta, pri tome je ubacio i nadaleko čuveni kan-kan iz Ofenbahove opere Orfej u podzemlju, po kome su mnogi francuski klubovi postali poznati.

Dašak Pariza u ovom raspevanom i razigranom muzičkom komadu nosi veliki ansambl, čiji članovi su i Ana Cvetković i Miloš Đorđević, gosti Jutarnjeg programa. Igraju barona i baronicu koji stižu u francusku prestonicu.

„Našim dolaskom iz Švedske u Pariz kreće ludilo na sceni Madlenijanuma, zato što par momaka želi da dođe do našeg keša, a mi to ne damo. A šta se na kraju desi, moraćete da dođete u Madlenijanum, pa da to proverite“, kaže Miloš Đorđević.

Kako dodaje gost Jutarnjeg programa, opereta kao žanr nedostaje Beogradu, jer predstava je zabavna, puna divne muzike, divnih kostima, polovinu ansambla čine glumci, a polovinu operski pevači.

„Ta simbioza je stvorila jednu divnu kreativnu energiju, tako da se mi dobro zabavljamo, a to publika izgleda oseća tako da su sva izvođenja do sada bila prepuna“, dodaje glumac, ali priznaje da je imao veliku tremu zato što prvi put nastupa sa profesionalnim operskim pevačima. Međutim, dodaje da je imao njihovu veliku podršku.

Ana Cvetković nastupa na operskim scenama širom sveta, a ovo joj je prvi na sceni Madlenijanuma.

„Publika je zaista interesantna u Madlenijanumu. To je neka druga publika, koja voli taj žanr. Predstave su rasprodate i pravo je uživanje igrati u tom pozorištu“, naglašava operska pevačica.

Dodaje da joj je ovaj vid saradnje sa glumcima jako prijao, da je učila gledajući ih kako to maestralno rade i da su se oni trudili da im ne odmažu.

Svi u horskom i plesnom ansamblu ovog složenog muzičkog komada, kao i solisti, morali su da prođu nekoliko krugova audicija, a prijavilo se skoro 300 glumaca, pevača i igrača iz Beograda i drugih mesta Srbije i regiona.

Dašak Pariza u ovom raspevanom i razigranom muzičkom komadu doneće veliki ansambl predstave koju predvode: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac, Jana Pogrmilović, Anja Orelj, Miloš Đorđević, Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Ana Cvetković, Dragana Popović, Ivana Medić, Đorđe Stojković i Žarko Stepanov. U ovoj ljubavnoj vrtešci zdušno im pomažu: Vesna Đurković, Mina Gligorić, Nevena Đoković, Ana Bartoli, Vanja Milačić, Sara Bojić, Petar Đurđević, Milan Milosavljević, Đorđe Kreća, Nemanja Bajić, Milena Moravčević i Marija Pantin. Muzičke pripreme, pored Vesne Šouc, kao korepetitori prate Dragana Anđelić Bunjac i Barbara Kajin.