Čitaj mi!

Najveći izazovi u obnovi manastira Hilandar

U noći između trećeg i četvrtog marta 2004. godine izbio je požar u manastiru Hilandar. Tada je unišeno više od polovine manastirskih zidina. Već 17 godina traje velika akcija obnove Hilandara

Najpre je zamišljeno da radovi budu gotovi do 2022. godine, a da li će to zaista biti tako i koliko je pandemija omela radove.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a,Milivoje Ranđić, direktor Zadužbine manastira Hilandar u Beogradu, istakao je da su procene bile da će se mnogo brže završiti obnova. Vreme je donelo svoj izazov, ekonomsku krizu, Grčka je bila pogođena krizom i prestala je da pomaže materijalno, koliko je pomagala u prvih par godina. Hvala bogu, Republika Srbija je sve vreme tu da pomogne.

„Prošle godine su radovi počeli tek u junu mesecu. Očekujemo da se obnova završi tokom 2023.godine, uz našu duboku želju",rekao je Milivoje Ranđić.

Koliko na radove utiču i specifični uslovi života, jer na Hilandaru nema struje, nema kopnenih puteva.

„Sveta gora je poluostrvo, ali je taj deo zatvoren i možete samo brodom da dođete. Sveta gora je samoupravni deo Republike Grčke i na njoj važe posebni propisi, pre sveta Svetogorski statut, zvanični dokument Republike Grčke.Tamo je sve organizovano prema monaškom životu. Monaška autonomija je njstarija demokratija u Evropi, i sve mora biti usklađeno sa tim propisima i pravilima života",istakao je Ranđić.

Šta je najveći izazov?

„Uvek je najveći izazov bilo snabdevanje. Ima dana kada brod ne može da pristane u luku zbog talasa. Izbor radnika koji su obučeni za vrstu posla", istakao je Milivoj Ranđić, direktor zadužbine manastira Hilandar.

Požar je progutao severnu polovinu manastira, šest konaka je izgorelo, od postojećih devet. Od toga što je ostalo, to su zidine. Bio je razorniji od požara u Notr Damu, jer je onemogućio život brtstva. Bogu hvala da niko nije stradao, kao da nije stradala ni riznica, ni crkva. Ovako velikih radova nije bilo u Hilandaru od 14. veka.

Manastir Hilandar je dobio pohvalu za brigu o nasleđu i ta sanacija manastira će dovesti do stare vizure manastira Hilandar.

Ljudi koji su pomogli rekonstrukciju manastira Hilandar

„To su desetine hiljada ljudi. Tokom 2004. i 2005. godine imali smo školska odelenja, gde su se dečica upisivala i sakupljala priloge, dijaspora i pomoć je stigla sa svih strana. Ali kada se neki poduhvat produži,morate se i dodatno truditi, ali je suština što je Republika Srbija sve vreme tu. Hilandar je ustanova koja od 1198. godine ima neprekidni kontinuitet do danas. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">