Čitaj mi!

Knjiga o caru Dušanu Silnom, "Grad - psihobiografija cara Dušana", iz pera psihoterapeuta

Bio je hrabar, smeo, ambiciozan i istrajan u svojim namerama, ali je, nažalost, rana smrt u 47. godini stavila tačku na njegove planove. Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i kulture, nosi status nacionalnog heroja i neustrašivog, inteligentnog vojskovođe. Reč je o Stefanu Urošu Četvrtom Dušanu Nemanjiću, poznatom i kao Stefan Dušan ili Dušan Silni, pretposlednjem srpskom kralju iz dinastije Nemanjića, koji je nosio ovu titulu od 1331. godine. Na Vaskrs 1346. postao je prvi krunisani car srpske države.

Tragajući za duhom istorije, psihijatar i psihoterapeut, Aleksandar Misojčić, napisao je knjigu "Grad - psihobiografija cara Dušana". U knjizi se bavi psihološkim profilom cara Dušana, carice Jelene, njihovim odnosom, odnosom prema sinu.

„Volim da se odmaram od svakodnevice, tako što čitam istorijske knjige i odem u neko drugo vreme. Tako sam čitao knjigu Istorija Srba, Vladimira Ćorovića i dok sam čitao poglavlje o detinjstvu cara Dušana, jednostavno nisam mogao da pobegnem od psihoterapeuta u sebi. Njegovo detinjstvo je obeleženo sjajnim markerima, koji bez dileme mogu da odrede njegov budući karakter.To me zainteresovalo da tragam dublje za tim i dobijem što više informacija koje su mi bile značajne za hipotezu o njegovoj ličnosti", istakao je psihoterapeut Aleksandar Misojčić.

Navodi tri događaja iz njegovog detinjstva koja mogu da odrede njegov karakter. Kako je bilo odrastati uz oca koji ima povez preko očiju, kog je oslepio deda? Dušan je veoma rano osvestio tu surovost i rastao u njegovoj senci, upamtio to, što će vreme i pokazati.

„Drugi markantan događaj Dušanovog detinjstva, je da je on bio izbeglica. Posle kratkotrajne očeve pobune, cela porodica je ponižena i proterana u Carigrad. Dušan je odrastao na način na koji odrastaju migracione porodice. Verujem da je Dušan bio fasciniran sjajem tog grada, koji je za njega postao uzor i opsesija", rekao je Misojčić.

Na osnovu kojih činjenica, posle toliko vremena, pišete knjigu o nečijoj psihobiografiji?

„Meni je možda bilo lakše nego drugim psihoterapeutima, jer sam ja sistemski porodični psihoterapeut. Istorijski izvori daju dovoljno podataka o transgeneracijskim obrascima, porodičnim ulogama i mitovima. Ne razlikuje se to mnogo od onoga što radimo svaki dan, samo što u ovom slučaju nema živog čoveka da ti to ispriča", naveo je psihoterapeut.

"Kada govorimo o uticajima predaka, pravilo porodične sistemske terapije je da se analiziraju tri generacije unazad. Verujem da je uloga dede, kralja Milutina, za formiranje ličnosti cara Dušana, bila čak i veća, nego uloga njegovog oca Stefana Dečanskog."

Dodaje da je Dušan bljesak vanrednog pojedinca, koji je narodu i dinastiji dao priliku za neki budući kontinuitet, koji nije iskorišćen na pravi način.

„Žene Nemanjića su volele da se pitaju, a Jelena nije bila najuticajnija u lozi Nemanjića. Jelena i Dušan bili su najskladniji par. Ona je znala sa carevima i bila je jedna posebna žena, jedna od najobrazovanijih žena tog vremena. Mislim da je bila žena tipa boginje Here", zaključio je psihoterapeut Aleksandar Misojčić.

Promocija knjige je u četvrtak, 23. septembra 2021. godine, u hotelu „Cepter".  

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 21. sep 2021, 10:38) - Dan [neregistrovani]

Јустинијанови закони

Душанов закон се темељио на Јустинијановим законима који су били први хришћански законик из 6 века, 800 година пре Душановог ! Цар Душан је био одушевљен Византијом и Цариградом као највећим тадашњим градом у хришћанском свету. Јустинијанов законик је била христанизација Римских закона који су још старији. И друго, немојте величати феудализам јер се не сагледава само из перспективе велможа! Иначе, део Јустинијановог закона се и даље примењујњ у Грчкој !

(utorak, 21. sep 2021, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

Trebate još da čitate

Ili namerno krijete istinu gospodine psihoterapeute. Zašto ne kažete da je Dušan silni sve svoje zakone temeljio na Božjim zakonima iz Svetog Pisma, da su i on i žena njegova poštovali Boga ,Tvorca neba i zemlje i bili Hristoljubivi. Oni su verovali i poštovali Biblijske istine i Božje zapovesti i zato su i napredovali i Srbija u to vreme imala tri mora.
Na žalost, Biblija je posle njega zaboravljena i tu smo gde smo i pogotovo danas je nepopularna tema. Medjutim ko je čita i veruje reči Božijoj, a izuzetno je bitno u ovo vreme globalne pandemije, kako god izgledalo beznadežno, ima mir i spokoj i ne trebaju mu kojekakvi psihoterapeuti, koji , ako se oslone na sebe a ne na Boga, ni sebi ne mogu pomoći a kamoli drugima.
Dušanova i mentalna i fizička snaga i teritorije koje je osvojio je dar živoga Boga, u koga je verovao i živeo po njegovim zapovestima.Božji blagoslov.

(ponedeljak, 20. sep 2021, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

Pseudonauka i u psihologiji

Nije losa ideja da se skicira moguci psiholoski profil neke istorijske licnosti, ali ova prica vise lici na pricu pseudonaucnika nego na ozbiljan pogled na temu.
Da li je na nekog uticala ova ili ona okolnost i u kolikoj meri, sa ove vremenske udaljenosti i sa tako malo poznatih cinjenica ne moze se da sigurnoscu znati i razlikuje se od osobe do osobe.
Ispada da ako si psiholog mozes o istoriji da gradis tvrdnje i teorije zasnovane na pretpostavkama i kinstrukcijama, dok su o istoj toj temi istoricari duzni da svoje tvrdnje potkrepe konkretnim cinjenicama inace su pseudonaucnici.

(ponedeljak, 20. sep 2021, 20:52) - Dan [neregistrovani]

Био ослепљен

Стефан Дечански је био ослепљен али не потпуно па му се вид делом вратио. Имао је насилног и љубоморног оца али му ни син није био много бољи и срушио га је са престола врло млад. Дечански је вероватно убијен, са пристанком или не Душана, и овај је као Александар велики дошао на престо. Иначе, Дечанског су велможе оптуживали за кукавичлук у бици код Велбужда и сувише осећајности према побеђеној Бугарској.

(ponedeljak, 20. sep 2021, 19:16) - Владимир [neregistrovani]

Востани Сербие!

Тешко да је аутор могао да сазна ишта о историји Срба од Ћоровића. Рецимо, он темељи своју књигу и на томе да је отац цара Душана био слеп, што је груб фалсификат и неистина.