Čitaj mi!

Šta imaju zajedničko pank, grafika i dinastija Obrenović

Profesor Fakulteta likovnih umetnosti Aleksandar Leka Mladenović, grafičar i slikar, trenutno izlaže na tri lokacije u Beogradu, a izložba nosi naziv „Najveći hitovi i promašaji – 30 godina umetničke grafike“.

Izložba profesora Mladenovića, Najveći hitovi i promašaji – 30 godina umetničke grafike može se videti u tri galerije u Beogradu: Fakultetu likovnih umetnosti, galeriji „Izlog“ fakulteta i Galeriji Centra za grafiku.

Gostujući u Beogradskoj hronici profesor Aleksandar Mladenović napominje da je umetnost kao i život, sinusoida koja ide gore, dole. Smatra da je hvalisanje pitanje dobrog ukusa, zato ostavlja publici da proceni šta je od izloženih radova uspeh, a šta promašaj.

„Dobio sam jako lep kompliment od bivše studentkinje. U knjizi utisaka je napisala 'Kidate, profesore'. Meni je to dovoljno za uspeh“, kaže gost Beogradske hronike.

Priznaje da mu je bilo teško da spozna šta mu je tokom karijere bio promašaj jer mu se mišljenje menja periodično. Tako da za nešto što je mislio da je sjajno uradio, sutradan menja mišljenje i obrnuto.

„Kritika je nešto što je neophodno umetniku kako bi se razvijao, a s druge strane, potreban mu je i ego, jer ako ne misli da je dobar u tome, teško da bi nastavio da radi“, dodaje.

Pank poništava granicu između izvođača i publike

Pank je nastao pre oko 45 godina i kako naglašava Leka Mladenović, to je pokret koji je nastao kao nešto spontano. Grupa individua se okupila oko kreativne ideje da se poništi ta granica između izvođača i publike, izdavača i čitaoca. Tako da na neki najdemokratičniji način, sa najjeftinijim sredstvima, pank je postao blizak širem spektru publike. Ono što pank i dalje drži u životu je duh nemirenja sa nečim što je ustaljeno.

„Ja sada vidim da mladi čitaju pank na sasvim drugi način, ali se zadržava taj neki rukopis subkulture, grafita i tako dalje“, dodaje profesor Mladenović.

Pokušao je i bedževe da otrgne od zaborava jer su po njegovom mišljenju oni simbol panka. Bedž je bio pitanje stava. Bedž se nosio da bi se slala poruka šta voliš da slušaš. Osim toga, i slogan osnivača firme iz Londona je bio „Slika kao virus“. To je bila metafora da je bedž slika koja prenosi poruku, a nije modni detalj.

Kakva je veza između dinastije Obrenović i panka

U kontekstu istorije Obrenovići su jako kratko bili na sceni, nekih 75 godina. To je jedan bljesak u čitavoj srpskoj istoriji, a za to vreme su napravili neke turbulentne promene koje su bile univerzalne, smatra gost Beogradske hronike.

„Knez Mihailo je kao savetnike imao revolucionare, Garibaldija, Macinija. Knez Miloš se oblačio u austrugarsku uniformu kad ide u Beč, a stavljao turban kad ide kod sultana u Istambul. Tako da tu vidim jednu veliku kreativnost i bljesak nekog bunta sa rezultatom kao što je i pank doneo neke rezultate u popularnoj kulturi“, smatra gost Ane Manojlović.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">