Čitaj mi!

Rajko Milošević Gera: Za pravljenje stripa mora da se zna književnost, režija, fotografija...

Deveta umetnost od autora zahteva da ne bude samo talentovan slikar već da ima mnogo šira znanja iz književnosti, fotografije, filma i drugih srodnih umetnosti.

Rajko Milošević Gera četrdeset godina pripoveda kroz devetu umetnost. Mešavina vesterna i noara, strip Skalpirani, njegov je najpoznatiji rad i projekat koji je najbolje pokazao trud ali i talenat ovog autora.

„Talenat ne može da se nauči, talenat ne može da se stvori, on mora da bude tu. Kada izađe on je već bio i nisi ti ništa tu uradio, nego je on već bio tu, pa je izašao. E to nedostaje. I onda ja pokušavam vodu da skrenem na to da mladi malo shvate. Tvoj posao je i da čitaš knjige, oni dobiju scenario ali je pitanje da li su shvatili šta unutra treba da se stavi. Šta je tu bitno. Ja ih više teram da čitaju teške knjige nego da čitaju stripove. Stvarno bez sve šale, da se razviju malo te vijuge i to sve, jer tvoj posao je izražavanje. Ja glumim, pišem dijaloge, mogu da radim fotografiju, sve. Strip je toliko bogat”, kaže Rajko Milošević Gera.

Prema njegovim rečima, strip nudi apsolutno najveću moguću satisfakciju u umetnosti.

„Moraš da znaš da crtaš, moraš da znaš da glumiš, moraš da znam da pišeš, da razumeš tekst, moraš da znaš da režiraš, što dalje ideš sve više ima”, nabraja Milošević.

Komercijalizacija i tržišna logika nagrizaju sve umetnosti danas, pa tako i strip. Kako izbeći zakone tržišta i ostati veran sebi i svom radu?

„Radim vestern za ‘Urban dargo’ biće tokom dva albuma. Drugi album Prokletih koje sam radio za ‘Imidž komiks’ sa Džejsonom Aronom, to je scenarista sa kojim smo radili Skalpirane. Radim Konana za ‘Glina’. Žudim da se vrati duša umetnosti generalno, izgubila je dušu, toliko je postala komercijalna, kako bih rekao, toliko ima te nazovi umetnosti da guta onu pravu. Ne znam, ja ne bih da budućnost bude u komercijali”, objašnjava Rajko Milošević Gera.

Za kvalitetan strip koji će da dosegne vrhunske umetničke domete potrebno je mnogo više od puke veštine. Ukoliko pojedinac uspe da svoj dar neguje i prenese na papir, da proširi svoju maštu i sačuva autorski integritet tada može da se ubroji u grupu onih zbog kojih je strip prozvan devetom umetnošću.