„Spejs iks“ demonstrirao bezbednosni sistem kapsule koja će prevoziti astronaute

Kompanija milijardera Ilona Maska „Spejs iks“ uspešno je testirala sistem za spasavanje rakete „falkon 9“ da bi pokazala da je ta svemirska letelica bezbedna za astronaute Nase.

Raketa je lansirana, a manje od dva minuta kasnije je eksplodirala. Obično uništavanje rakete u letu znači da je misija neuspešna. Ali je „Spejs iks“ na ovaj način demonstrirao ključni bezbednosni sistem „Kru dragon“, kapsule koja će prevoziti astronaute za Nasu na Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi Njujork tajms. 

Jedan od probnih letova kompanije Ilona Maska obavljen je prošle godine do Međunarodne svemirske stanice. Ovaj let rakete „falkon 9“ sa kapsulom „Kru dragon“ na vrhu poznat je kao test za napuštanje letelice tokom leta, a na njemu nije bilo posade, već su putnici ovog puta bili dve lutke sa senzorima za merenje pritiska koji će pretrpeti stvarna posada ukoliko ikada bude potrebno da ih spasi sistem za spasavanje kapsule.

Oko dva minuta nakon lansiranja, raketa „falkon 9“ ugasila je svojih devet motora, simulirajući kvar, a snažni potisnici na „Kru dragonu“ su se upalili da bi pokrenuli kapsulu.

Sila tog iznenadnog razdvajanja uništila je raketu, koja je eksplodirala. Na nadmorskoj visini od oko 40 kilometara, kapsula je otkačila „prtljažnik“, odnosno donju polovinu svemirske letelice, a mali potisnici su gurnuli kapsulu u ispravnu vertikalnu orijentaciju pre nego što se padobrani aktiviraju.

Oko devet minuta nakon probe, netaknuta kapsula sletela je u Atlantski okean.

Dva astronauta u raketi u martu

„Spejs iks“ od 2012. godine obavlja letove na Međunarodnu svemirsku stanicu za Nasu, ali nikada do sada nije prevozila ljudsku posadu, već samo teret.

„Glavni cilj ovog testa jeste da pokaže da možemo bezbedno da prevozimo astronaute“, rekao je Bendži Rid, direktor misija „Spejs iks“ s posadom, na konferenciji za novinare.

Budući da je test, koji je bio odložen zbog nemirnog mora, bio uspešan, sledeća misija „Kru dragona“, kada bi u raketi trebalo da budu i dva astronauta, mogla bi da otpočne već početkom marta.

Uspeh u testu napuštanja letelice tokom leta približava Nasu kulminciji njene strategije prelaska na privatne kompanije „Spejs iks“ i „Boing“ – za prevoz astronauta. U prošlosti je Nasa gradila i upravljala sopstvenim vozilima, poput svemirskog šatla.

Prošog meseca „Boing“ je predstavio svoju kapsulu zvanu „starlajner“, u probnom letu bez astronauta, ali problem sa satom svemirske letelice doveo je do otkazivanja planiranog sletanja na svemirsku stanicu.

„Boing“ i Nasa istražuju šta je pošlo naopako i Nasa će odlučiti da li će dozvoliti astronaute na sledećem letu „Starlajnera“ ili će zahtevati da „Boing“ prvo ponovi probni let bez posade.

Od povlačenja svemirskog šatla 2011. godine, Nasa se oslanja na rakete „Sojuz“ koje je Rusija napravila za prevoz astronauta u orbitu.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2020, 14:35) - anonymous [neregistrovani]

Будућност

Гледамо у будућност- ракете јефтиније од конкуренције, које могу да се употребе по неколико пута и лансирају одакле год. Свака част човеку који је осим ових ракета водио и програме пејпал и Тесла!