Robokap postaje stvarnost – jedan pogled je dovoljan

Otkriveno je da američka policija koristi softver koji sa velikom preciznošću prepoznaje lica čak, i kada su fotografije mutne. Firma koja stoji iza tehnologije čak može da ponudi policajcima specijalne digitalne naočare.

Sjedinjene Države je u subotu uzburkao novinski izveštaj prema kojem tajanstvena kompanija već dve godine lokalnim policijskim snagama u Americi prodaje softver za prepoznavanje lica. Firma "Clearview" nudi softver koji pretražuje fotografije na društvenim mrežama i u stanju je da identifikuje osobe čak i kada su fotografije mutne ili je deo lica zaklonjen.

Prema pisanju Njujork tajmsa, iako "Clearview" od 2017. godine prodaje tehnologiju američkoj policiji, ali je to prvi put pomenuto tek krajem prošle godine u sudskim spisima u slučaju jedne pljačke na Floridi.

Ideja za takav softver se rodila 2016, a pokretači su bili australijski preduzetnik Hoan Ton Tat i Ričard Švarc, tada bliski saradnik bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija. Navodno je ideja privukla krupne investitore kada je uočeno da bi softver mogao dobro da se unovči prodajom policiji.

Ton Tat je priznao medijima da program teoretski omogućava da policajci nose specijalne digitalne naočare te jednim pogledom na nečije lice dobiju podatke o toj osobi. Nešto poput Robokapa, super-policajca iz američkog filma. Međutim, australijski preduzetnik tvrdi da tu tehnologiju još neće nikome prodavati.

Na insistiranje novinara da odgovori da li pretragom fotografija sa Fejsbuka krši uslove te društvene mreže, Ton Tat je odgovorio: „Mnogi to rade. Fejsbuk to zna“.

U Kini već realnost

"Clearview" tvrdi da je njihov softver već pomogao da se reše brojni slučajevi zlostavljanja dece ili krađe identiteta iako, kako piše Tajms, za to nisu ponuđeni nikakvi dokazi. Softver navodno u 75 odsto slučajeva uspešno prepoznaje osobu.

Izveštaj je pojačao strahove u pogledu povrede privatnosti, a mnogi korisnici društvenih mreža su pojavu tog softvera nazvali „distopijskom“.

U Kini su vrhunski softveri za prepoznavanje lica već u upotrebi od strane vlasti. Od decembra je na snazi zakon koji zahteva da svaki kupac telefonske SIM kartice mora da skenira lice i taj biometrijski podatak biva registrovan zajedno sa brojem telefona. Takva aplikacija već se koristi u školama, javnom prevozu ili koncertnim dvoranama.

Do sada se mislilo da Sjedinjene Države nemaju ovako preciznu tehnologiju za prepoznavanje lica. Na istom tragu su Rusija, Francuska i Velika Britanija.

Sa druge strane, Nemačka se broji u industrijske zemlje sa najmanje sigurnosnih kamera na javnim mestima. Ovde ne postoji zakonski okvir za primenu tehnologije prepoznavanja lica, premda su već izvođeni pilot-projekti.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 21. jan 2020, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

Re: Softver

Da se nadovežem na svoj komentar, evo baš danas objavljeno čime se već godinama bavi Amerika koja, navodno, uopšte nema ništa slično Kini - Amerika prepoznaje lica preko toplote i to sa velike udaljenosti. Nikakvo loše svetlo, (klasično) maskiranje, itd. I tu tehnologiju razvijaju već neko vreme i koriste je u atentatima po celom svetu.

(utorak, 21. jan 2020, 01:04) - anonymous [neregistrovani]

Lakša kontrola podanika.

Skeniranje oka kao u filmu "Minority report" uskoro i u stvarnosti. Znam te ko si i koliki ti je račun u banci, gde živiš, tvoj zdravstveni karton, broj cipela, bračno stanje i usmeravam te svojim ponudama i reklamama da trošiš novac tamo gde ja to želim. Ako se razlikuješ, isključiću ti čip pod kožom ili napakovati neki prekršaj ili ubistvo. Izvinjavam se na paranoji.

(utorak, 21. jan 2020, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

Tehnologija

Ovakav software vec odavno postoji na aerodromima u Velikoj Britaniji I USA

(ponedeljak, 20. jan 2020, 17:05) - anonymous [neregistrovani]

Softver

To je zbirna imenica i ne postoji u množini u srpskom jeziku. Inače, nije ovo nikakva novost. Ima više od 10 godina, ako ne i 20, od kada je objašnjavana tehnologija na primeru najkontrolisanije nacije sveta - Velike Britanije. Tada je pokazivano i kako program (tehnologija) prepoznaje lica bez obzira na brkove, operacije, tetovaže i razne tehnike maskiranja. To se donekle vidi i sa jedne od slika iz teksta - određene tačke su na fiksnim pozicijama. Recimo, razmak između očiju (trenutno) ne može da se promeni ni plastičnom operacijom. Prateći sve ključne tačke lica program može uz priličnu verovatnoću da "prepozna" lica.

S druge strane, prepoznavanje lica na terenu, putem naočara, u realnom vremenu, može da se vrši samo kada se traži jedno određeno lice u gomili. Nemoguće je prepoznati sva lica, jer bi za to bio potreban superkompjuter u džepu policajca. Ipak, dobićemo i tu tehnologiju, kad-tad, pa treba očekivati da i maske postanu sofisticiranije, kako bi se sprečio Veliki brat odnosno stalno praćenje i kontrola gde se naše lice pojavljivalo. Danas se prate kreditne kartice i mobilni telefoni, ali ne postoji garancija ko ih je tačno nosio. Zato i postoji pritisak da se pređe na korišćenje otisaka prstiju i skeniranja oka ili lica za otključavanje telefona, da bi "telefon je bio tamo" odmah značilo 100 % i "ta osoba je bila tamo". A priče kako Amerika to još nema su za malu decu.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

Ja sam tolko ruzan da bi program zabagovo

...