Gugl: Uravnoteženo regulisati veštačku inteligenciju

Izvršni direktor „Gugla“ Sandar Pičaj pozvao je na uravnoteženi pristup regulisanju veštačke inteligencije, poručujući evropskoj publici da ova tehnologija donosi korist, ali ima i „negativne posledice“.

Komentari iz „Gugla“ dolaze u trenutku kada zakonodavci i vlade ozbiljno razmišljaju o postavljanju ograničenja na način na koji se koristi veštačka inteligencija, prenosi AP. 

„Nema sumnje da veštačku inteligenciju treba regulisati. Pitanje je kako da se tome najbolje pristupi“, rekao je Pičaj, u govoru u istraživačkom centru sa sedištem u Briselu.

Napomenuo je da vlade moraju da igraju važnu ulogu i da će Evropska unija i SAD započeti sa izradom svojih pristupa regulisanju i presudno će biti „međunarodno usklađivanje“ eventualnih pravila, ali nije dao konkretne predloge.

Pičajevi komentari sugerišu da se kompanija možda nada da će sprečiti širu akciju EU u borbi protiv ove tehnologije.

Evropska unija je bila među agresivnijim regulatorima velikih tehnoloških firmi, a taj pristup su preuzele i američkih vlasti u istrazi dominacije kompanija poput „Gugla“, „Fejsbuka“ i „Amazona“.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 22. jan 2020, 08:41) - Emil [neregistrovani]

Opravdan strah

Ne bi se mi plašili veštačke inteligencije da joj ne znamo tvorca!

(utorak, 21. jan 2020, 00:55) - anonymous [neregistrovani]

Opasnost na putu!

Veštačka inteligencija i njeni rigidni algoritmi donose zlo! Koliko me samo nervira kada na nekim int stranicama ima onaj ogavni robot koji ti navodno pomaže da dođeš do odgovora. Matrix ili Terminator uskoro, ali ne u bioskopu.