Softverske novine iz „Epla“ – vidžeti na „ajfonu“ i novi prevodilac

Jedan od retkih događaja na koje pandemija koronavirusa nije uticala je na „Eplovu“ konferenciju "Worldwide Developers Conference — is going virtual", na kojoj su predstavljena softverska unapređenja za „ajfon“, „ajped“, „mek“ i „epl voč“.

iOS 14

„Epl“ je počeo konferenciju sa predstavljanjem unapređenja za softver svog glavnog proizvoda – „ajfona“. Iako promene nisu velike, trebalo bi da olakšaju korisnicima korišćenje i da im ponude dodatne mogućnosti.

iOS 14 omogućiće korisnicima da na početni ekran (home screen) dodaju vidžete – prozore sa uživo informacijama iz aplikacija, poput onih za vremensku prognozu. Tu su i novi načini da prilagođavate memodžije.

Što se tiče aplikacije Messages, korisnici mogu da zakače najvažnije razgovore i prepiske na vrh ekrana. Međutim, ništa se nije desilo na na polju najtraženija promene – apcikacija i dalje nije kompatibilna sa Android i Majkrosoft uređajima.

„Epl“ se takođe pozabavio opcijom prevođenja. Nova aplikacija za prevođenje može da simultano prevodi razgovor na ekranu, automatski prepoznavajući koji jezik se priča.

Najavljeno je takođe da će „ajfoni“ sa iOS 13 i iOS 14 u budućnosti moći da zamene ključeve za automobile.

AirPods

„Eplove“ bežične slušalice sada će lakše moći se prebacuju između uređaja. Umesto da svaki put ulazite u podešavanja i menjate „blutut“ konekciju, „er pods“ (AirPods) će se automatski povezivati sa drugim uređajima kada počnete da ih koristite.

Apple Watch

Jedan od najpopularnijih fitnes gedžeta, „epl voč“ (Apple Watch) postaje pametniji, pa će tako moći da prati da li perete ruke i da vas upozori ukoliko previše kratko to radite.

„Epl“ je takođe novim unapređenjem dao mogućnost praćenja spavanja. U sadejstvu sa „ajfonom“, sat će vas podsetiti da je vreme da odete u krevet. Dok spavate, ekran će se automatski ugasiti, a ujutru vas probuditi u podešeno vreme blagim vibriranjem ili alarmom.

Za one koji vežbaju, „epl voč“ će sada biti u stanju da prati više tipova vežbi, a zajedno sa „epl mapama“ moći će i da vam daje upustva za pravac dok ste na biciklu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jun 2020, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

WOW

Apple otkrio 2011. godinu