I Rusi odgovor na „hamer“ imaju

Ruska armija, kao odgovor popularnom američkom džipu „hameru“, počeće proizvodnju multidžipa koji može da savlada prepereke, nosi pešadiju i ima ozbiljno naoružanje. Raspisan je konkurs, a jedan od kandidata, koji je već delimično u upotrebi je i model „turon“ VDV koji je već prozvan kraljem trenaca.

Za raziliku od „hamera“, neće biti civilne verzije „turona“, ali je ovih dana testiran u svim uslovima u kojima može da se nađe.

Prednost „turona" je, osim što posadi pruža zaštitu od 80 odsto, najnovije elekronsko ometanje neprijatelja i radadra. Zatim tu je veliki izbor oružja, od raketa do teških mitraljeza, a posebno se izdvaja po tome što za njega apsolutno nema prepreka.

Neki ga već vide i kao štapsko vozilo, ali i kao patrolno, jer u grupi može da bude ozbiljno ubojito sredstvo za razbijanje vodova terorista.

„Neprobojan je za metke, ali i otporan na protivtenkovske mine. Posebno ima elktroniku koja ima za cilj da unapred pronađe eksplozivna sredstva i zaobiđe ih“, naglašava Valerij Vladimirovič Gerasimov, načelnik Generalštaba Vojske Rusije.

„Turon“ može i da pliva, ali i da ide po veoma nepristupačnom trenu. Testiran je i na Bajkalskom jezeru u uslovima poledice.

„Uskoro će imati hibridni pogon, tako da će moći da ide i na baterije i na motor. To je jako bitno zbog radarskog otkrivanja“, dodaje Gerasimov.

Inače svi materijali su razvijeni u Rusiji i postojani su na puščanu municiju i manje granate. Ovo vozilo neće biti tako jeftino za proizvodnju, ali će kao komandno biti nezamenjivo, kažu rusiki stručnjaci.

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 16. avg 2020, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

@problem

Razumi l' iko sta ovaj napisa? Ja nista.

(nedelja, 16. avg 2020, 15:01) - Sydney [neregistrovani]

problem

upravo dragi prijatelju i jeste nezgoda u tomoe sto tebi i ostalima to nije bitno. da nema odgovariajuce srpske reci pa da i kazes nsto. ..medjutim citati reci kao sto je recentno, lajkovanje, postovi, lider, skver, informacija... i da ne idemo dalje ... je nazalost pokazatelj lenjosti i osnovnog neznanje. recimo memorija pamcenja ili kako rekoh urdjaj za pranje vesa ili prevedeno sa pranje pranja. ti prevodi nisu napisali oni koji poznaju sopstveni jezik, lenji su da ga razumeju i misle da koristeci tudjice zvuce pametno

(subota, 15. avg 2020, 17:53) - Gradjanin koji placa pretplatu [neregistrovani]

Rts

Ne vidim potrebu da javni servis pravi ovakve priloge, mislim da trebate vise paznje posvetiti kulturi i obrazovanom programu...

(subota, 15. avg 2020, 17:09) - goran [neregistrovani]

hamer

Hamer je zastario i izbacen iz upotrebe uglavnom doniran sirom svijeta. U Iraku i Afganistanu se pokazao suvise ranjivim na dejstvo eid i rgb tako da ce biti i uveliko jeste vec zamjenjen novim i otpornijim vozilima

(subota, 15. avg 2020, 15:38) - anonymous [neregistrovani]

re: Jeep

Eto ti zivis u Aus i sad kao znas da je Jeep marka terenskog vozila, a eto mi ne znamo. Kao prvo u nasem jeziku imamo mnogo tudjica, pa tako cak skoro 3000 turskih rijeci. Rijec dzip se u nasem jeziku ustalila kao rijec za svako terensko vozilo i ne vidim gdje je tu problem. Kao kaladont ili zubna pasta. Nikakav problem, ako ni cekic, carsaf, cesma, jastuk, cebe, jogurt nisu problem, ne bi trebao biti ni dzip.

(subota, 15. avg 2020, 15:25) - Sydney [neregistrovani]

Jeep

hej bre ljudi sta je sa vama. nije to Jeep nego 4x4 vozilo za bespuca=terenac. Sta ste se uhvatili Jeep pa Jeep.
Jeep je samo jedan. Sve sto vidite da lici na to zovete Jeep.
koliko je to besmisleno i neznanje je isto kada se kaze masina za pranje vea umesto rublja. kada se to prevede na srpski onda to izgleda ovako....
uredjaj sa pranje pranja jer ves je dosao is nemackog/engleskog wash i znaci pranje...

(subota, 15. avg 2020, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

Није исправно поређење

Руски Турон је пандан новом америчком JLTV. Руска Федерација одавно има конкурента за Хамер, који је, иначе, одавно већ застарео (а који расходују у виду донацијa мање битним савезницима САД у свету као војну помоћ).

(subota, 15. avg 2020, 09:43) - anonymous [neregistrovani]

Marketing

Imali uvijek samo nisu imali Svercenegera da ga reklamira. Treba li da se zapitam sta su vozili do sada po Sibirskim tundrama i ledu.