Čitaj mi!

Vijetnam rashodovane "migove 21" pretvara u bespilotne letelice

Kako su saopštili iz oružanih snaga Vijetnama, u planu je pretvaranje rashodovanih "migova 21“ iz sovjetske ere u bespilotne letelice koje će služiti za osmatranje, ali i u borbene svrhe.

Navodno, inženjeri su za sada uspeli da prilagode bespilotni „mig 21“ da samostalno pravilno sleti. Ova vest je objavljena na zvaničnoj stranici Vijetnamskih oružanih snaga na Fejsbuku, ali se ne navodi kojoj kompaniji je posao konverzije povren.

„Posle dvoboja sa američkim pilotima pre nekoliko decenija, legendarni 'migovi 21' vijetnamske ratne slave, mogli bi ponovo da polete... kao bespilotne letelice“, stoji u objavi na Fejsbuku.

Dodaje se i da je potrebno obaviti još mnogo istraživanja, ali da bi pretvaranje ovih starih lovaca u bespilotne letelice bilo od koristi Vijetnamskom ratnom vazduhoplovstvu prilikom obuke protivvazdušnih snaga i raketnih sistema PVO „Es-300“ na velikoj nadmorskoj visini.

Svi „migovi 21“ su povučeni iz vijetnamskog ratnog vazduhoplovstva još 2010. godine, ali se većina i dalje nalazi u vojnim hangarima širom zemlje.

Istraživanje potrebno za pretvaranje postojećih borbenih aviona u bespilotne borbene letelice prilično je složeno i još uvek nije poznato da li Vijetnam poseduje ovu sposobnost.

Pretvaranje aviona starije generacije poput „miga 21“ u bespilotne letelice prilično je složen zadatak. Oni se ne isporučuju sa sistemima fly-by-wire kojima upravlja računar.

Pored toga, „mig 21" ima mehaničko pokretanje motora i ručne kontrole letenja, što zadatak pravljenja računarskog softvera čini jako teškim i skupim. Čak ni Rusi to nisu pokušali, već konstruišu nove dronove.

Američko ratno vazduhoplovstvo je još 2010. godine počelo da pretvara lovac „Ef-16“ u „KjuEf-16“ (Kju označava bespilotnu letelicu). Korišćenjem „Boingove“ DPE opreme za bespilotne letelice, fly-by-wire „EF-16“ je transformisan u bespilotnu letelicu u kojoj računar prima komande od pilota na zemlji.

Ovaj DPE komplet omogućava bespilotnoj letelici da poleti, sleti i izvodi komplikovane vazdušne maneve izbegavanja raketa vazduh-vazduh.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 25. okt 2020, 13:49) - anonymous [neregistrovani]

M-21

Sovjeti su imali leteće mete M-21 koji su bili doradjeni MiG-ovi 21.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">