Čitaj mi!

Kineski rover Džurong poslao nove fotografije s Marsa, među njima i selfi

Kineski rover „Džurong“ koji je sleteo na Crvenu planetu u maju, u zaravan nazvanu Utopija, postavio je svoju bežičnu kameru na tlo, odmakao se unazad i, između ostalih, napravio i fotografiju samog sebe.

Polovinom maja, uspešnim sletanjem samohodnog vozila „Džurong“ na površinu Crvene planete, Narodna Republika Kina je postala druga zemlja, uz Sjedinjene Američke Države, čijim je naučnicima i inženjerima pošlo za rukom da izvedu uspešno sletanje na Mars.

Fotografije koje je „Džurong“ napravio, stigle su do Zemlje i objavljene su na ceremoniji koju je upriličila Kineska svemirska agencija kako bi proslavila uspeh svoje misije na Mars.

Na fotografijama se vidi i platforma na raketni pogon koja je rover spustila na tlo Marsa.

Na drugoj fotografiji se vidi samo platforma, a još su vidljivi tragovi koje je rover ostavio u prašini dok je manevrisao.

Treća fotografija prikazuje panoramu na mestu sletanja. Inače, dolina Utopija se nalazi na severnoj hemisferi Marsa. 

Naučnici se nadaju da će „Džurong“ biti funkcionalan najmanje 90 marsovskih dana. Veoma je sličan roverima „Spirit“ i „Oportjuniti“ koje je Američka svemirska agencija (NASA) poslala na Mars.

Težak je 240 kilograma, a na visokom jarbolu se nalaze kamere koje beleže snimke i pomažu pri navigaciji. Pet dodatnih instrumenata će analizirati mineralogiju lokalnih stena i opšte stanje u okruženju, uključujući vremenske prilike.

Džurong je opremljen laserom koji omogućava pristup hemijskom sastavu stena, kao i radarom koji traga za zaleđenom vodom ispod površine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 23. jun 2021, 06:33) - anonymous [neregistrovani]

Па

ко ово да верује?Ово је неко место у Аризони,какав Марс.

(sreda, 16. jun 2021, 04:19) - anonymous [neregistrovani]

9 Devet

Ti si jedini koji komentarises od 9 devet milijardi ljudi za lazni video.

(petak, 11. jun 2021, 22:39) - anonymous [neregistrovani]

Čestitke Kini

Krajnje je vreme da roveri komunističkih zemalja špartaju crvenom planetom :)