Čitaj mi!

Kinezi predstavili najbrže kopneno vozilo na planeti koje razvija brzinu od 600 kilometara na sat

Kina je predstavila maglev voz koji dostiže maksimalnu brzinu od 600 kilometara na sat, prenosi Rojters navode kineskih državnih medija. Pri maksimalnoj brzini, ovom vozu je potrebno dva i po sata da prevali razdaljinu od Pekinga do Šangaja.

Novi kineski maglev voz konstruisan je na principu magnetne levitacije, pri čemu ne postoji kontakt između voza i podloge pa samim tim nema ni sile trenja u ležajevima točka i trenja usled kotrljanja.

Kina je ovu tehnologiju koristila skoro dve decenije u veoma ograničenom obimu u Šangaju, gde  postoji kratka maglev linija od jednog od najvećih aerodroma do centra grada.

Mada još ne postoje međugradske ili međuregionalne maglev linije u Kini, ova promocija voza mogla bi da ubrza njihovu izgradnju.

Brzinom od 600 kilometara na sat, putovanje ovim vozom između Pekinga i Šangaja, koji su udaljeni više od hiljadu kilometara, trajalo bi dva i po sata.

Poređenja radi, putovanje avionom na toj razdaljini trajalo bi tri sata, a brzim vozom traje pet i po sati.

Maglev tehnologija poznata je već dugi niz godina. Patent na nju su dobila dva Amerikanca u oktobru 1969. godine, ali prepreka daljeg sporog razvoja ovog tipa prevoza predstavljale su loše karakteristike postojećih materijala i slabo, za potrebe magleva, razvijena precizna elektronika tog vremena.

Prva svetska „pruga“ na bazi magnetne levitacije koja je korišćena u komercijalne svrhe je izgrađena u Birmingemu u Velikoj Britaniji 1985. godine. Bila je duga 600 metara i povezivala je aerodrom sa obližnjom železničkom stanicom. Mali šatl je levitirao na visini od 15 milimetara. Ipak zbog brojnih problema posle 11 godina zamenjen je običnim vozom.

Do sada najviše uspeha u izgradnji konvencionalne maglev pruge je imao nemački „Transrapid“, koji je zaslužan za izgradnju šangajske pruge od 30 kilometara koja povezuje centar Šangaja i novi šangajski aerodrom u Pudongu.

Maksimalna dostignuta brzina na ovoj pruzi iznosi 501 kilometar na sat. Do 2010. planirano je produženje ove pruge na oko 160 kilometara. To je do danas ostala jedina konvencionalna pruga sa maglev tehnologijom u svetu.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 27. jul 2021, 11:15) - anonymous [neregistrovani]

SIEMENS???

Neverovatno koliko ljudi nemaju pojma o patentima. Postoje mnoge firme i individualci koji su registrovali razne patente ali stampa o tome ne pise. Siemens bas i nije neka firma koja ima neke patente. To govorim samo kao primer firme PHILIPS koja je u svetu tehnologije imala fantasticne patente tj. prva audio kaseta, prva video kaseta - VIDEO 2000 (usavrsili i preuzeli primat Japanci sa VHS i BETA), prvi laser disk koji je bio kao LP ploce (usavrsili Japanci sa obicnim CD diskom i preuzeli primat). Danas PHILIPS-a nema skoro nigde, daleki istok je preuzeo primat. Nema PHILIPS ni SIEMENS neke super mobilne telefone ili kompjutere vec ih imaju Juzna Koreja, Kina. Sve je vrlo relativno ko sta izmisli a ko sta usavrsi!

(nedelja, 25. jul 2021, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

A vozovi idu danju nocu...

I sta hocete reci sa tim patentima?

(subota, 24. jul 2021, 13:16) - Zoe [neregistrovani]

Sapienti sat

Pretposlednji pasus u tekstu govori sve...

(petak, 23. jul 2021, 09:37) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Uporedite:

Koliko u stanu imate nemačkih patenata,a koliko svih zemalja zajedno,uključujući i Kinu!

(četvrtak, 22. jul 2021, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Ma svi

I simens krade gde stigne .

(četvrtak, 22. jul 2021, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Pile ili koka

A možda i nije kopiranje. Kinezi su prvi izmislili kompas, ima veze sa magnetom, pa nas Tesla pa... Siemens je pri kraju reda.

(četvrtak, 22. jul 2021, 05:29) - anonymous [neregistrovani]

crvena xvezda

Ovakva zvezda nije za evropu.Nema borbe trcanha ifea bez ideje neki igeaci nisu zasluzili dres zvezde

(sreda, 21. jul 2021, 16:54) - Preža [neregistrovani]

Pa Zvezda, naravno...

Ovo ne treba ja da komentarišem, već onaj Vaš batica: ne čuh da ovo može biti i treći izastopni poraz od Kairata. Ajd', daj bože da ne bude...

(sreda, 21. jul 2021, 15:55) - Kopiranje [neregistrovani]

Sve je to Simens...

tehnologija!

(sreda, 21. jul 2021, 14:48) - bravo kina [neregistrovani]

bravo kina

bravo kina