Čitaj mi!

Emitovanje TV programa u 5G broadkasting tehnoligiji – glavna tema susreta radiodifuznih organizacija u Beogradu

Tradicionalni regionalni susret radiodifuznih organizacija i proizvođača emisione opreme okupio je stručnjake iz oblasti emitovanja TV i radio programa. Domaćin skupa bilo je preduzeće "Emisiona tehnika i veze". Pokrenute su brojne teme o budućim trendovima u oblasti emitovanja programa.

Kada se 2015. godine televizija priključila digitalnom svetu sa sobom je donela bolji kvalitet slike, zvuka i interakciju sa gledaocima. Cilj je ostao isti – smanjenje troškova emitovanja programa, veća ušteda energije u odnosu na platforme koje su u međuvremenu porasle, dalji razvoj tehnologije i poboljšanje korisničke usluge.

"Ova poslednja kriza je pokazala da je emitovanje programa preko mreže zemaljskih predajnika najpouzdaniji način da se dospe do gledaoca. zato što se sve druge platforme kao što su sateliti, IPTV kada su bili pod opterećenjem, i kada je veliki broj gledaoca imao potrebu da koristi tu uslugu - došlo je do zastoja", rekao je Slađan Stanković, direktor sektora tehnike "JP Emisiona tehnika i veze".

Digitalna transformacija televizije promenila je ponašanje i navike korisnika kada je gledanje video sadržaja u pitanju, a donosi i druge novitete.

"Zahvaljući tehnologijama kao što su internet stvari, kao što su pametne kamere, pametni putevi, mi servise možemo pružati sada, koji će svakako doprineti i unapređenju ekologije, bezbednosti saobraćaja, razvoju turizma", naveo je Sava Savić, v.d. direktora JP preduzeća Emisiona tehnika i veze.

Na konferenciji se govorilo i o tzv. "5G broadkasting", odnosno emitovanju sadržaja za mobilne telefone.

"Jako je bitno da razdvojimo 5G standard što se tiče mobilne mreže, i što se tiče 5G prenosa signala za televiziju. Reč je o standardu za linearno emitovanje programa, odnosno vezi 'one to many' – jedan prema mnogo uređaja, što znači da se kvalitet emitovanog sadržaja na mobilne telefone ne menja bez obzira na to da li ga prima nekoliko stotina, nekoliko hiljada ili nekoliko miliona korisnika", istakao je Franc Egerer iz Nemačke kompanije "Rohde&Schwarz".

Panelisti iz regiona i Evrope saglasni su da nova tehnološka revolucija ima presudan uticaj u oblasti emitovanja televizijskog i radio programa, i da moraju raditi na unapređenju efikasnosti svojih servisa.

"Mi ovde u regiji jedni smo od prvih koji smo prešli na DVBT 2010 godine, znači kompletno na digitalnu televiziju, a 2019. godine smo preši na DVBT2, tako da smo mi u Hrvatskoj znači kompletno prešli na digitalnu tehnologiju, čime su se naravno otvorile mogućnosti da se ostvare nove frekvencije da mi počnemo raditi isto i 5G tehnologiju", rekao je Denis Kulišić iz kompanije "Odašiljači i veze" iz Hrvatske.

Bez obzira na druge digitalne platforme preko kojih se emituju televizijski i radio programi, predajnici sistema "JP Emisiona tehnika i veze" u Srbiji ostaju najpouzdaniji, a nabavkom i instalacijom opreme nove generacije biće i energetski najefikasniji distributer sadržaja, zaključak je organizatora 18. regionalne konferencije.